2018. december 18., kedd

Köménymagos sajtos rúd

Nekem ezekből sosem elég! :-) Időnként a saját kedvemért sütök sós ropogtatni valókat. De azért a többiek is segítenek elfogyasztani! :-)
Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg zsír
  • 25 dkg reszelt sajt (trappista)
  • 2,5 teáskanál só
  • 1,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 egész tojás+2 sárgája
  • 3 evőkanál tejföl
  • A tetejére: 1 tojás. nagy csipet só, köménymag
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. 
A lisztet, sót elvegyítettem, elmorzsoltam benne a margarint, zsírt. Elvegyítettem a reszelt sajttal is. Hozzáadtam a tojást és 2 sárgát, élesztős tejet, s gyúrni kezdtem, közben adagoltam hozzá a tejfölt. Nekem 3 púpozott evőkanállal kellett bele, mire összeállt a tészta.
Rövid ideig pihentettem, majd  kinyújtottam, lekentem egy felvert tojással, kevés sót szórtam rá. meg köménymagot. Derelyemetszővel felvágtam, ezúttal hosszabb rudakat szabtam belőlük.
Tepsibe rakosgattam, 180 fokon pirulásig sütöttem.

Én nagyon szeretem köménymagot sós sütiken, de nem mindenki van így ezzel. Más mag is kerülhet rá, akár vegyesen is, kinek-kinek kedve, ízlése szerint.

3 megjegyzés:

  1. Gyerekkoromban szinte utáltam a köménymagot, mostanra megszerettem :)

    VálaszTörlés
  2. Ismét finomat sütöttél, a köménymagos nekünk is kedvenc :-)
    Áldott, szép karácsonyt kívánok Neked és kedves családodnak, békességben, szeretetben, egészségben!

    VálaszTörlés