Sajtos-köményes csillagok

A sós sütik végeláthatatlan sorának egy újabb képviselője. Mert szeretem őket s mind kicsit más. Ez ha összetevőjében nem is, de formáját tekintve az. Az ünnep tiszteletére kapott ilyen alakot. Köménymagot a tetejére azért, mert a sajt benne van, a szezámmag használata meg kizárt, mikor Sógorom is jön hozzánk. Hála Istennek a mi családunkat eddig elkerülték az ilyen-olyan ételintoleranciák, annyira nem kell odafigyelnem bizonyos élelmiszerek kerülésére, kivétel a szezámmag ilyenkor. Pici mag létére jó nagy galibát tud okozni...

Hozzávalók:

  • 80 dkg liszt (fele rétesliszt)
  • 2 teáskanál só
  • 25 dkg zsír
  • 10 dkg margarin
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • + 1 tojás lekenni, köménymag beszórni
Így készült:
A lisztet, sót tálba tettem, elmorzsoltam a zsírral és margarinnal, majd elvegyítettem a reszelt sajttal is. Hozzáadtam a tojásokat és a 2 púpozott evőkanál tejfölt. Összegyúrtam. Ha nem állna össze a tészta, még kerülhet bele tejföl.
Enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát, csillag formával kiszaggattam.
Tepsibe pakoltam, felvert tojással lekentem, köménymaggal szórtam.
180 fokon világosra sütöttem őket.

Napok múlva is omlós-roppanós süti, szívesen rágcsálom. Sokkal többet ettem belőle, mint az édesekből.
Sütöttem még sósnak egy adag sütőporos vajaspogácsát, azaz margarinosat, mert most az került bele. A vajat elhasználtam a linzerbe, mert azzal sütve határozottan finomabb. Mint minden. A pogácsa is finomabb volt vajjal, így kicsit szárazabb lett. De azért így sem vallott szégyent.
Szilveszterre is készítek belőle egy adagot... Mert finom volt! :-)

El is készült a sós rágcsa szilveszteri változata is: más forma, más mag, más sajt- ezúttal füstölt került bele. Így is finom volt!
Mellette szalonnás pogácsa (hasonló) és egyszerű sajtos rúd kapott helyet:



1 megjegyzés:

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...