Mit főzzek már megint? 2.

Ezúttal húsmentes ebédet ajánlok, mert hús nélkül is lehet finomakat főzni.
Már említettem, hogy gyerekkorunkban többnyire csak hétvégén került hús az asztalra. Egy-egy levágott tyúkocska szolgáltatta az ebédet, vagy az egész évben nevelgetett s decemberben levágott malac egyik-másik porcikája. És állítom, hogy akkor éltünk egészségesebben. Bár akkoriban a brokkolit még nem ismertük, s krémleveseket sem ettünk, de a rakott krumpli egyik kedvenc második fogásunk volt.
Brokkolikrémleves
Rakott krumpli
Somogyi édes aprósütemény
Sajtfánkocskák
Vacsorára egy darált húsos fogás:
Pásztorpite
Tízóraira, uzsonnára:
Fahéjas csiga
Ráadás süti:
Csokikrémes diós piskóta

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a receptjeidet, és az is tetszik, amit írsz róluk. Bár én édesanyáddal egyidős lehetek, és mi itt Mo-n éltünk, nagyon hasonlóan, mint amit írsz, heti egy tyúk, illetve egy disznóvágás (és 5-en voltunk rá). Hiszem, hogy valóban sokkal egészségesebb étkezés volt. Mi a piacon vettünk mindent - a családfenntartó autószerelő volt, és emiatt elromlott motorok és autók nőttek az udvarunkban sárgarépa és paradicsom helyett, de nem volt műanyag zacskó, a kofák a mérlegükről egyenesen nagyapám kosarába rakták a gyümölcsöt és a zöldséget. Gyanítom,nem volt gyomirtó, és a permetezés se ment annyira, részben szerek se voltak, részben pénz se volt rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, ennek igazán örülök! :-) Annak is, hogy egyetértesz velem. Annak idején nem használtak gyomirtót, erre szolgált a kapa. Permetszert is csak a szőlő kapott, a gyümölcsfák hírből sem ismerték a permetezőszert. És a sok szemét... Nagyszüleimnél nem volt kuka, mert egyszerűen nem volt szemét. A boltban elvétve vásároltak, akkoriban még a cserekereskedelem is jól működött, meg az egymás kisegítése. Nehéz, küzdelmes életük volt, de másképp éltek, s az volt a jobb.

      Törlés
  2. Ismét finom menüt állítottál össze, most így reggel egy fahéjas csigát szívesen elfogadnék.
    Gyerekkoromban mi sem ettünk mindennap húst, úgy ahogy most sem. De nem is hiányzik.
    És amit az előttem "felszólaló" írt, abban is van sok igazság. Gyerekkoromban mi is volt amit piacon vettünk meg, de nem volt ez a nejlonzacskó dömping mint manapság, hogyha veszek egy darab paprikát, azt is képesek lennének zacskóba tenni. Jó, a meggyet ne szórják a kosárba... De sokkal jobban lehetne spórolni a műanyaggal, mert előbb-utóbb "megfojt" minket a sok hulladék....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-)
      Elég sok szemetet termelünk, mindamellett, hogy a papírt és műanyagot külön gyűjtjük. Erre igazából akkor döbbentem rá, mikor egy ünnepi készülődés napján csak az élelmiszerek csomagolásával megtöltöttem a vödröt. Estig. Mert minden műanyagba van csomagolva, kis kiszerelésbe, mert úgy valószínűleg jobban megveszik. De a szemét is több. Sajnos, de igazad van- megfojt minket a sok hulladék előbb-utóbb.

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...