Zsírral finomabbak, mint margarinnal vagy vajjal, de többnyire vegyesen használom őket. Amúgy nem kell félni a zsírtól, egészségesebb, mint az olaj vagy margarin- aminél könnyű egészségesebb dolgot találni. Volt egy idő, amikor ki szerettem volna iktatni a konyhánkból, aztán mégis visszaszivárgott. Kevesebbet, de használok belőle.
Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- 2 teáskanál só (púposan mérve)
- 25 dkg margarin
- 15 dkg zsír
- 2 tojás
- 22 dkg reszelt sajt (trappista)
- 2 evőkanál tejföl
- a tetejére: 1 tojássárga, 2 evőkanál tej, szezámmag
Így készült:
A lisztet, sót elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a reszelt sajtot, ezzel is elvegyítettem, s a tojással és tejföllel összegyúrtam. Tejfölből annyi kell, hogy összeálljon a tészta. Nekem két púpozott evőkanállal kellett.
A tésztát egy órányit pihentettem. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam, lekentem a tejjel elkevert tojássárgával és szezámmaggal szórtam- egy része fekete volt.
Derelyemetszővel vágtam fel, tepsibe pakoltam, 190 fokos sütőbe sütöttem. Addig, míg szép színt kapnak.
Nagyon guszták a kétféle színű maggal 😊 és fincsik is lehettek!
VálaszTörlésÉn is szeretek zsírt is tenni a tésztákba, omlósabb lesz, mint margarinnal.
Köszönöm, Katalin!
TörlésÚgy van, zsírral finomabbak a sós rágcsálnivalók.
Nagyon guszták és finomak ezek a sós sütik.
VálaszTörlésKöszönöm, Éva!
Törlés