2019. december 2., hétfő

Szezámmagos sós rúd

Egy újabb omlós-ropogós sós rúd, amiket rendszeresen kedvemre sütök. Persze a többiek is szeretik őket, de én szoktam leginkább rájuk járni, akár napokig is, ha marad belőlük. 😃
Zsírral finomabbak, mint margarinnal vagy vajjal, de többnyire vegyesen használom őket. Amúgy nem kell félni a zsírtól, egészségesebb, mint az olaj vagy margarin- aminél könnyű egészségesebb dolgot találni. Volt egy idő, amikor ki szerettem volna iktatni a konyhánkból, aztán mégis visszaszivárgott. Kevesebbet, de használok belőle.

Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt
  • 2 teáskanál só (púposan mérve)
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg zsír
  • 2 tojás
  • 22 dkg reszelt sajt (trappista)
  • 2 evőkanál tejföl
  • a tetejére: 1 tojássárga, 2 evőkanál tej, szezámmag
Így készült:
A lisztet, sót elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a reszelt sajtot, ezzel is elvegyítettem, s a tojással és tejföllel összegyúrtam. Tejfölből annyi kell, hogy összeálljon a tészta. Nekem két púpozott evőkanállal kellett.
A tésztát egy órányit pihentettem. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam, lekentem a tejjel elkevert tojássárgával és szezámmaggal szórtam- egy része fekete volt. 
Derelyemetszővel vágtam fel, tepsibe pakoltam, 190 fokos sütőbe sütöttem. Addig, míg szép színt kapnak.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták a kétféle színű maggal 😊 és fincsik is lehettek!
    Én is szeretek zsírt is tenni a tésztákba, omlósabb lesz, mint margarinnal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin!
      Úgy van, zsírral finomabbak a sós rágcsálnivalók.

      Törlés
  2. Nagyon guszták és finomak ezek a sós sütik.

    VálaszTörlés