2019. december 30., hétfő

Stollen kocka

A stollen ugyan már rég felkeltette az érdeklődésemet, de annyira még nem, hogy a kipróbálandó receptek végtelen hosszúságú sorának az élére helyezzem. Nem úgy ez a jóval egyszerűbb változat, amely az utamba állt, épp itt. No ez mindjárt lelökött egy másik sütit a karácsonyra megsütendők listájáról. Némi változtatással el is készült. Kóstoláskor Fiam kijelentette, szerinte megvan a legújabb kedvenc sütije. Ki is vette derekasan a részét az elfogyasztásából. Azt hiszem, jellemzésnek ez elég is! 😃



Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg túró
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 3 evőkanál joghurt
  • 10-10 dkg cukrozott narancs- és citromhéj
  • 1-1 maréknyi mazsola, vagdalt dió, aszalt füge
  • 20 dkg marcipán
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 mokkáskanál mézesfűszer
  • 5-6 dkg vaj és porcukor a tetejére
Így készült:
A túrót villával áttörtem, elkevertem a tojásokkal és cukorral, puha vajjal. Hozzáadtam a lisztet és sütőport, s mivel úgy gondoltam, túl kemény lesz a massza, tettem bele joghurtot is. Ezután kevertem bele a sok finomságot: diót, cukrozott héjakat, aszalt gyümölcsöket, fűszereket. A marcipánt belereszeltem, s alaposan összekevertem. 
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam a masszát, s 180 fokon sütöttem. Addig, míg enyhén megpirult a teteje, de a biztonság kedvéért tűpróbát is végeztem. 
Még azon forrón lekentem a tetejét olvasztott vajjal s beszórtam porcukorral.


Ennyi finomságtól csakis jó lehet a végeredmény. Az is, de a belecsempészett joghurt ellenére sűrűbb, szárazabb, kalácsállagú, pedig kevert sütemény jelleget vártam tőle. De ezt csak az én elvárásom volt, így volt jó, amilyen lett. 




2 megjegyzés:

  1. Én valamelyik évban mini formákban készítettem el, ötletes ez a verzió is. BÚÉK!

    VálaszTörlés