Én mindenből sütit akarok készíteni- miért pont birsből ne? A korábban Nagynénémtől kapott befőtt más sorsra jutott, de most az általam frissen elrakottak egyike bizony pite tölteléke lett! Valahol valamikor látott receptet alkottam meg: pitetészta fejben van, a töltelékhez pedig a pudingos almás adta az ötletet. S hogy ne a megszokott szeletes süti legyen, tortaformában sült.
Mamáéknak a szőlőhegyen volt birsalmafa. A hazaszállított termés egy része befőtt lett, másik része felsorakozott az utca felőli szoba bútorzatának polcaira-tetejére. Olyan jó illat volt tőle! Innen hordtam ki időnként néhányat. s a kályha sütőjébe tettem. Nagyon szerettem csak úgy simán megsütve. Leves is készült belőle, egyik kedvencem a mai napig. Én is meghagytam három darabot illatozni. Még nem tudom, mi lesz a sorsa...
Még soha nem sütöttem birsalmás sütit. Ilyen lett az első:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg zsír
- csipet só
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 egész tojás
- 2 púpozott evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 1 üveg birsbefőtt
- 3 nagyobb alma
- 6 dl folyadék (a befőtt leve+víz)
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 3-4 evőkanál cukor
- 6-8 egész szegfűszeg
Így készült:
A töltelék készült el előbb: az almákat megpucoltam, felkockáztam. A birsbefőtt levét lemértem,-ezt félretettem- s még annyi vizet mértem ki, hogy 6 dl legyen összesen. A vizet az almára öntöttem, 3 evőkanál cukrot és a szegfűszeget adtam hozzá. Mikor felfőtt, beleborítottam a birsalmakompótot. Ekkor megkóstoltam a levét, kissé savanyúnak találtam, ezért még egy kanál cukrot tettem bele.
A befőttlében simára kevertem a pudingporokat, a gyümölcshöz öntöttem s felfőztem. A szegfűszegeket kiszedegettem belőle.
Miközben hűlt a töltelék, meggyúrtam a tésztát: előbb a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot, sütőport, csipet sót morzsoltam el a zsírral, majd a tojással és tejföllel összegyúrtam. Érdemes a tejfölt kisebb adaggal kezdeni, s annyit tenni, hogy könnyen gyúrható legyen a tészta. Nekem kissé ragacsos lett, ezért kevés liszttel megszórva átgyúrtam, így jobban kezelhető lett.
A tortaformát (24 cm-es, kapcsos) kikentem zsírral, liszttel vékonyan beszórtam.
A tésztát egy nagyobb s egy valamivel kisebb részre osztottam. A nagyobbat a tortaformánál nagyobb kör alakra nyújtottam, akkorára, hogy az oldalára is jusson tészta. Beleigazgattam-nyomkodtam a formába. Beleborítottam a még mindig meleg pudingos gyümölcsöt. A másik, kerekre nyújtott tésztalappal befedtem. A forma pereménél a tésztaszéleket kissé összenyomkodtam.
A tetejét villával megszurkáltam s 180 fokos sütőbe tettem.
Addig sült, míg teteje szépen megpirult.
Hagytam kihűlni, utána pattintottam le a formát róla s átemeltem nagy tányérra.
Mindenkinek ízlett, a "kérek még egy szeletet"-nél nem is kell nagyobb dicséret.
A tésztája is puha, omlós lett, a töltelék meg... élvezet volt kanalazni.
Csak almával is el tudom képzelni, sőt. Csak akkor több darab almát kell felkockázni hozzá.
Ez nagyon finom lehetett! Szép magas lett, jó sok a töltelék benne. Nagyon guszta! Én is sütöttem már birsből pitét, kis kerek kerámiaformában egy-két éve.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Katalin! Nekem nagyon ízlett, csak almával vagy meggyel is el fogom készíteni majd valamikor...
TörlésBiztos, hogy finom! Imádom a gyümölcsös pitetortákat! :)
VálaszTörlés