Birsalmás pitetorta

Én mindenből sütit akarok készíteni- miért pont birsből ne? A korábban Nagynénémtől kapott befőtt más sorsra jutott, de most az általam frissen elrakottak egyike bizony pite tölteléke lett! Valahol valamikor látott receptet alkottam meg: pitetészta fejben van, a töltelékhez pedig a pudingos almás adta az ötletet. S hogy ne a megszokott szeletes süti legyen, tortaformában sült. 

Mamáéknak a szőlőhegyen volt birsalmafa. A hazaszállított termés egy része befőtt lett, másik része felsorakozott az utca felőli szoba bútorzatának polcaira-tetejére. Olyan jó illat volt tőle! Innen hordtam ki időnként néhányat. s a kályha sütőjébe tettem. Nagyon szerettem csak úgy simán megsütve. Leves is készült belőle, egyik kedvencem a mai napig. Én is meghagytam három darabot illatozni. Még nem tudom, mi lesz a sorsa...

Még soha nem sütöttem birsalmás sütit. Ilyen lett az első:



Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • csipet só
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 egész tojás
  • 2 púpozott evőkanál tejföl
A töltelékhez:
  • 1 üveg birsbefőtt
  • 3 nagyobb alma
  • 6 dl folyadék (a befőtt leve+víz)
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 6-8 egész szegfűszeg
Így készült:
A töltelék készült el előbb: az almákat megpucoltam, felkockáztam. A birsbefőtt levét lemértem,-ezt félretettem- s még annyi vizet mértem ki, hogy 6 dl legyen összesen. A vizet az almára öntöttem, 3 evőkanál cukrot és a szegfűszeget adtam hozzá. Mikor felfőtt, beleborítottam a birsalmakompótot. Ekkor megkóstoltam a levét, kissé savanyúnak találtam, ezért még egy kanál cukrot tettem bele. 
A befőttlében simára kevertem a pudingporokat, a gyümölcshöz öntöttem s felfőztem. A szegfűszegeket kiszedegettem belőle.
Miközben hűlt a töltelék, meggyúrtam a tésztát: előbb a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot, sütőport, csipet sót morzsoltam el a zsírral, majd a tojással és tejföllel összegyúrtam. Érdemes a tejfölt kisebb adaggal kezdeni, s annyit tenni, hogy könnyen gyúrható legyen a tészta. Nekem kissé  ragacsos lett, ezért kevés liszttel megszórva átgyúrtam, így jobban kezelhető lett.
A tortaformát (24 cm-es, kapcsos) kikentem zsírral, liszttel vékonyan beszórtam.
A tésztát egy nagyobb s egy valamivel kisebb részre osztottam. A nagyobbat a tortaformánál nagyobb kör alakra nyújtottam, akkorára, hogy az oldalára is jusson tészta. Beleigazgattam-nyomkodtam a formába. Beleborítottam a még mindig meleg pudingos gyümölcsöt. A másik, kerekre nyújtott tésztalappal befedtem. A forma pereménél a tésztaszéleket kissé összenyomkodtam.
A tetejét villával megszurkáltam s 180 fokos sütőbe tettem.
Addig sült, míg teteje szépen megpirult.
Hagytam kihűlni, utána pattintottam le a formát róla s átemeltem nagy tányérra.


Mindenkinek ízlett, a "kérek még egy szeletet"-nél nem is kell nagyobb dicséret.
A tésztája is puha, omlós lett, a töltelék meg... élvezet volt kanalazni. 
Csak almával is el tudom képzelni, sőt. Csak akkor több darab almát kell felkockázni hozzá. 



3 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom lehetett! Szép magas lett, jó sok a töltelék benne. Nagyon guszta! Én is sütöttem már birsből pitét, kis kerek kerámiaformában egy-két éve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin! Nekem nagyon ízlett, csak almával vagy meggyel is el fogom készíteni majd valamikor...

      Törlés
  2. Biztos, hogy finom! Imádom a gyümölcsös pitetortákat! :)

    VálaszTörlés

Pisztáciás- erdei gyümölcsös torta

 Ha már tortáknál tartunk, itt a legutóbbi is, ami csak néhány hete készült. Nem csak Leányzónk, Fiúnk is öregszik: Ő már 26 lett. Utánaszám...