Mert mindig kell olyasmit is sütni, amire napokig rájárhatnak "idegenben" a gyerekeim! ☺ Most éppen ez volt soron. Hogy ne kifli legyen, kicsit hosszasabban elpepecseltem vele, ezért csaptam aztán össze a szépre-jóra tervezett krémes sütit. Ami végül csak jó lett.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg zsír
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
- 2 evőkanál porcukor
- 4 evőkanál joghurt (illetve szükség szerint)
- 2 tojássárga
- lekvár a töltéshez
- vaníliás porcukor beforgatni
Így készült:
A lisztet, sót, porcukrot, sütőport tálba mértem, elvegyítettem, majd a zsírral elmorzsoltam. Belekerült a két tojássárga a joghurttal egyszerre -a joghurtból előbb 3 evőkanállal tettem-, majd gyúrni kezdtem. Szükség szerint lehet még kanalazni hozzá a joghurtból, hogy könnyen gyúrható, nem túl kemény tésztát kapjunk.
A tésztát kinyújtottam, úgy 2-3 mm vastagra, nagy pogácsaszaggatóval korongokat vágtam belőle. Közepére lekvárt tettem, kettéhajtottam, majd villával körbe lenyomkodtam a széleket.
Tepsibe pakoltam. 180 fokon világosra sütöttem őket.
Még melegen vaníliás porcukorba forgattam.
Őszibarack lekvár került bele, de szilva vagy sárgabarack is kitűnően szerepelne. Lassan kifogyok a sütésálló lekvárokból. Idén keveset főztem be. Saját termés nem volt, megvenni meg ... hát kicsit elszabadultak idén az árak. De a szilvalekvárról akkor sem mondok le. ( Azóta főztem nagy adag szilvalekvárt, bár nem volt türelmem elég sűrűre főzni.)
Ez a sütid is nagyon finom és omlós lehetett, jó lehet "rájárni" 😊.
VálaszTörlésIdén nálunk is kevesebb a befőtt, lekvár...
Nagyon szépek ezek a kagylócskák! 😊
VálaszTörlés