Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- nagy csipet só
- 20 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojássárga
- 4 evőkanál tej
A töltelékhez:
- 1 kg túró
- 20 dkg cukor
- 4 tojásfehérje
- csipet só
- 3 evőkanál gríz
- 1 citrom héja
- 2 maréknyi ribizli
Így készült:
A tésztához valókat összegyúrtam- előbb persze a lisztet, sót, sütőport, cukrot, vaníliás cukrot elmorzsoltam a margarinnal, majd eztán került bele a tojássárgája és pici tej- annyi, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
Elkészítettem a tölteléket: a túrót villával áttörtem, elkevertem a cukorral, a csipet sóval felvert tojásfehérjével, grízzel, citromhéjjal, és legvégül a ribizliszemekkel.
A tésztát két egyenlő részre osztottam. Egyiket tepsi méretűre nyújtottam (a tepsit kikentem előre, 28×32 cm-est), kibéleltem vele a tepsi alját. Elosztottam rajta a tölteléket, majd befedtem a másik lappal.
180 fokos sütőben addig sült, míg a teteje szépen megpirult.
Nem szórtam be a tetejét porcukorral, de aki édesen szereti a sütiket, tegye. Ebben kimondottan finom volt az enyhén édes túró mellett a savanyú gyümölcs.
Szeretem a ribizlit, savanyúsága ellenére. Régebb a környékünkön sokan foglalkoztak málna- és ribizlitermesztéssel, a közeli üzemek elég jó árat fizettek érte. Aztán egyik évről a másikra feleslegessé vált a hazai gyümölcs- szomorú látványt nyújtanak a gaz által felvert ribizliültetvények az út mentén.
2021. július 18.
Újra készült, kicsit másképp. De így is finom, puha, csak úgy eteti magát:
Ezúttal a hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 16 dkg zsír (fele vaj)
- 3 tojássárga
- 3 evőkanál tejföl
A töltelékez:
- 50 dkg túró
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom héja és leve
- 3 evőkanál gríz
- 3 evőkanál tejföl
- 1-2 maréknyi ribizli
Az elkészítés menete ugyanaz, nem írom le még egyszer. Így vagy úgy, vagy épp más gyümölccsel (meggyel, málnával) tarkítva a túrót, merem ajánlani!
Nagyon finom lehetett a sok túróval és a szép ribizliszemekkel 😀. A hazainál nincs is finomabb....
VálaszTörlésKöszönöm! :-) Már várom, hogy még több ribizli teremjen. Két termetes bokor azért ellátna egy évre való gyümölccsel... De nem akarnak termetesek lenni.
TörlésSzép a konyhád nagyon! Új vagy csak most jutott eszedbe feltenni? A recepteket ezután olvasgatom majd, de gondoltam, előbb jöjjön a dicséret!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :-) Nem, nem új, már legalább nyolc éve használom, s azóta is szeretem. Akkoriban megmutattam itt a blogon, s hirtelen jött ötlet volt, hogy az legyen a fejléc. Vagyis egy kis részlete.
TörlésCsodás sütit sütöttél megint! 🙂 A pite nagy kedvencem, a túrós-gyümölcsös pedig a legfinomabb! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :-) Egyetértek, a túró-gyümölcs páros verhetetlen!
Törlés