Paradicsomos süti

 Soha nem volt sok barátnőm. Az általános iskolaiaktól aztán középiskolában elszakadtam- ekkor barátkoztam össze egy addig ismeretlen lánnyal, aki egész más személyiségű volt, mint én. De valószínűleg itt is igaz, hogy az ellentétek vonzzák egymást, mert a középiskola négy évében, majd a tanítóképzőben is egy csapat voltunk, sőt még első munkahelyünk is ugyanaz volt. Mi alaposan megnöveltük a köztünk lévő távolságot, de a 30 éves érettségi találkozónkon olyan mosolyt küldött felém, hogy rögtön mellé ültem. Az Ő Anyukája sütött akkor régen ilyen sütit, vagyis paradicsomosat, és azóta sem ettem. Már korábban összefutottam a recepttel, de mostanig halogattam az elkészítését. A család furcsállotta is, főleg Férjuram, mert Ő megrögzött paradicsomléellenes. De egyáltalán nem érződött rajta, csak a színét határozta meg. Mindenkinek ízlett, finom, puha szalalkális süti lett. Épp most mondta Fiam, hogy lakótársának is nagyon ízlett a paradicsomos süti.


Hozzávalók:
A lapokhoz:
  • 10 evőkanál olaj
  • 10 evőkanál cukor
  • 1 púpozott evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 csomag szalalkáli
  • 1 dl tej
  • 3 tojás
  • 75 dkg liszt 
  • csipet só
A krémhez:
  • 8 dl tej
  • 8 evőkanál liszt
  • 18 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
Így készült:
Az olajat, cukrot, paradicsomot, tojást, csipet sót, a tejben feloldott szalalkálit elkevertem, majd annyi lisztet adagoltam hozzá, amennyit felvesz- ez nekem 75 dkg volt. 
A tésztát 5 részre osztottam, kinyújtottam  s nagy tepsi hátán sorra kisütöttem őket. Épp csak addig, míg pirulni kezd a teteje. (28×34 cm-es tepsit használtam)
A krémhez a tejből, lisztből, vaníliás cukorból sűrű pépet főztem. Hagytam kihűlni, közben sűrűn megkevergettem.
A puha vajat elvegyítettem a cukorral, majd kanalanként hozzáadtam pépet.
A kész krémmel megtöltöttem a lapokat.
Másnapig hideg helyre tettem. Ekkor már szépen lehetett szeletelni.


A receptet itt találtam: Receptözön, 2014/3.
Annyit változtattam, hogy, mint az ilyen sütiknél szoktam, elkevertem 1 dl tejben a szalalkálit, amit nem írt a recept. így sok lisztet vett fel. Ezért a krém mennyiségét is növeltem. Megint önfejűsködtem, de végül nem sült el rosszul. 
Azért, ha már barátnőkről volt szó, az általános iskolaitól sem szakadtam el végleg- két év után újra vele róttam  a Nagy utcát, s tartjuk azóta is a kapcsolatot. Ezt a csipkés szélű abroszt is tőle kaptam, amit gyakran használok fotózáskor. 


8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, szépen vágott szeletek! Biztos fincsi volt, a színe is szép. Az én férjem is paradicsomellenes 😊, ezek szerint nem csak ő ilyen 😀.
    Szép a terítőd is, és ez a régi barátság is az. A régi osztálytársaimból én is csak egy otthoni barátnőmmel tartom a kapcsolatot, vele 14 éves korunkban a középiskolában ismerkedtünk meg. Annak már sok évtizede van, de rendszeresen telefonálunk és nyaranta találkozunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin! :-) Férjemnek a paradicsomlével- és levessel van baja, egyébként megeszi. De mindenkinek van valami bogara.
      Mikor eljöttünk, több, mint 20 éve, sokáig nagyon hiányzott a nyüzsgés, közös kirándulások, krumplisütés, puzzle-ozás, beszélgetések. Aztán évek múlva azon vettem észre, hogy így is jó. Mennyit változtatnak az emberen a körülmények...

      Törlés
  2. Nagyon guszta szívesen elfogadnék egy szeletet! Szomszédasszonyomtól kaptam én ezt a receptet egyszer megsütöttem nagyon ízlett azóta vár a következő sütésre :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva! :-) Ugye, hogy finom? Meglepően...

      Törlés
  3. Nahát,micsoda különlegesség! Egy barátnős kávézás és dumaparti nagyszerű kísérője lehet. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :-) Pontosan! Jelen esetben online dumaparti, aztán mindenki süt magának! :D

      Törlés
  4. Amióta elkerültem otthonról, nem ettem ilyen sütit, ennek már több mint 20 éve (el sem hiszem, hogy így eltelt az idő). Annak idején nagyon sokszor készült nálunk, főleg a nagy ünnepek alkalmából, mindenki szerette. És tényleg nem érződik a paradicsom íze a tésztába, viszont szép színe lesz tőle. A tetejére néha csokimáz is került vagy csak porcukor. ..... jó is lenne egy kis időutazás....
    Szép lett a süti, egyforma rétegek, csak úgy kínálja magát ,hogy leemeljek pár szeletet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :-)
      Édesanyám sosem sütött ilyet, valahogy hozzá nem jutott el a recept- pedig sok volt neki, innen-onnan gyűjtögetett. Igen, egy kis időutazás jó lenne. Álmaimban szoktam, gyakran visszatérnek a gyerekkori helyszínek.

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...