Vettem a fáradságot, s utánanéztem eme székely sütemény helyesírásának. Mivel a kályhacsőről, azaz a kürtőről kapta a nevét, hosszű ő-vel írjuk helyesen. Valóban, az eredeti kalács kályhacső méretű, méltán viseli a kürtős nevet.
Ötletet adnék azoknak, akik nem mennek el Székelyföldig kürtőskalácssütőt vásárolni. Anyukám régen tepsiben is sütötte, bár neki is volt fahengere. A sütőben sült változatot kukorica kórójára(kukorica szárából vágott kb. araszos botocskára) tekerte fel, melyet a kertből szerzett be azon frissiben. Rátekerte a megkelt tésztát, cukros dióba forgatta, s szépen egymás mellé bepakolta a tepsibe. Ezek mini kürtősök lettek, de annál finomabbak.
Mivel nem mindenki termeszt a kertjében kukoricát, használható fólia vagy papírtörlő karton hengere, melyet bevonunk alufóliával, s vékonyan beolajozunk, mielőtt rátekerjük a kürtősnek szánt kelt tésztát. Beforgatjuk cukros dióba, kókuszba, tepsibe pakoljuk, s a sütőben megsütjük.
Már csak az van hátra, hogy lefotózzam az általam használt kürtőssütőt, s feltöltsem, de ez nem ma lesz.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Pisztáciás- erdei gyümölcsös torta
Ha már tortáknál tartunk, itt a legutóbbi is, ami csak néhány hete készült. Nem csak Leányzónk, Fiúnk is öregszik: Ő már 26 lett. Utánaszám...
-
Egyik kolléganő hozott az iskolába ilyen kevert sütit, telis-tele cseresznyével. Nagyon finom volt, persze hogy recepttel együtt jöttem haza...
-
Azért hamis, mert zsírral készült. Nincs malacka, nincs háj, de van bolti, fehér, préselt zsír. Ezzel próbálkoztam. Gyerekkorunkban a diszn...
-
Vendégeink jöttek, két kedves, ritkán látott nagynéni, s ebből az alkalomból szerettem volna előrukkolni valami különleges sütiv...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése