2011. január 22., szombat

Kávés kedvenc

Ez a süti nagyjából az én kreálmányom. Egy másik receptet módosítottam, a krém elkészítéséhez megint egy másik adta az ötletet. A kávé pedig feldobta az egészet.
Hozzávalók:
A lapokhoz:
  • 35 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 3 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál őrölt kávé
  • 1 csomag szalalkáli (0,5 kg liszthez való)
  • 1 dl tej
  • tejföl
A krémhez:
  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál őrölt kávé
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
A beszóráshoz:
  • 10 dkg őrölt dió vagy mogyoró
Elkészítés:
A lapokhoz a margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojást, kávét, kakaót, cukrot, a tejben feloldott szalalkálit, összegyúrjuk. Ha nem állna össze, kevés tejfölt adunk hozzá. Kemény, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha mégis ragadna, pici lisztet adhatunk még hozzá.
3 részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk, tepsi hátán sorra kisütjük őket.
A krémhez előbb a pépet főzzük meg: a lisztet és kávét simára keverjük kevés tejjel, majd a többi tej hozzáadásával állandóan kevergetve sűrű pépet főzünk. Míg kihűl, időnként megkeverjük. Közben elkeverjük a margarint a cukorral, s a kihűlt pépet kanalanként adjuk hozzá.
Megtöltjük a lapokat, a felső lapra, a tetejére is krémet kenünk, s beszórjuk a darált dióval vagy mogyoróval.

Ezt a receptet a nosalty-ra is beküldtem, ugyanúgy, mint a most következőt.

1 megjegyzés: