2011. január 22., szombat

Mandulakrémes szalalkális lapok

A recept Anyukámtól származik, de mivel a lapokhoz tartozó krém nem tűnt túl szimpatikusnak, mást találtam ki.
Hozzávalók:
A lapokhoz:
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 csomag szalalkáli
  • 2 tojás
A krémhez:
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 6-8 csepp mandulaaroma
Tetejére:
  • 10 dkg ét tortabevonó
  • 3-4 dkg fehér csoki
Elkészítés:
A lapokhoz valókat összegyúrjuk, 4 egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk, tepsi hátán sütjük.
A krémhez a lisztet előbb kevés tejben simára keverjük, majd apránként a többit is hozzáadjuk, s állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kész, hozzáadjuk a mandulaaromát. Ízlés szerint lehet többet is csepegtetni bele. Időnként magkavarva hűtjük ki. A margarint kikeverjük a cukorral, majd hozzákanalazzuk a kihűlt mandulás pépet.
Megtöltjük a lapokat.
A tortabevonókat külön-külön gőz fölött felolvasztjuk, a barnával bevonjuk a sütit, a fehérrel pedig körkörösen becsorgatjuk.

Azért álljon itt az eredeti krém összetétele is:
  • 4 tojássárga
  • 5 kanál kakaó
  • 5 kanál cukor
  • 5 kanál liszt
  • 7 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 4 tojásfehérje felvert habja
A tojássárgákból, kakaóból, lisztből, cukorból a tejjel pépet kell főzni. Még melegen hozzáadandó a vaj, valamint a tojások habja.
Talán a nyers tojásfehérje riasztott vissza ennek a krémnek az elkészítésétől, ugyanis irtózok a nyers tojástól, legyen szó sárgájáról vagy fehérjéről. Gőz fölött felverve ok, de így... De most úgy gondolom, egyszer elkészítem ezzel a krémmel is, persze tojás nélkül. Mert a kakaós krémmel mutatósabb lenne ez a süti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése