Ez egy jellegzetes székely süti, kelt tésztacsíkokat tekernek farúdra, amit aztán parázs felett forgatva sütnek. S mivel volt szerencsém az eredetihez, tapasztalatból mondhatom, páratlanul finom, legyen cukros, diós, fahéjas, vagy kókuszos- bár ez utóbbi nyilván nem hagyományos.
Nekem sajnos nincs lehetőségem ilyet sütni, de egyik székelyföldi utunkon beszereztem egy kürtőskalácssütő készletet, ami négy farúdból áll, fém nyéllel , valamint egy szögletes olajtartályból. Tehát az én kürtősöm olajban sül, de így is nagy sikere van.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 3 dkg élesztő
- 5 dl tej
- 3 tojás sárgája
- 3 evőkanál cukor
- 1 kiskanál só
- 12,5 dkg margarin
- 0,5 l olaj
- 20 dkg porcukor
- 2 vaníliás cukor
3 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, míg feloldódik, hozzáadjuk az élesztőt, s hagyjuk felfutni.
Közben a margarint elmorzsoljuk a liszben, hozzáadjuk a sót, az élesztős tejet, a tojások sárgáját, összegyúrjuk, s még annyi tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Simára dagasztjuk, s pici liszttel megszórva, kendővel letakarva 1-1,5 órát kelesztjük. Ez idő alatt kétszeresére kell keljen.
Liszttel enyhén megszórt táblán kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, a csíkokat rátekerjük a farudakra úgy, hogy enyhén fedjék egymást a tésztaszélek. A közben felmelegített olajban kettesével, állandó forgatás közben világosbarnára sütjük. Ne legyen nagyon forró az olaj, hogy biztosan átsüljön.
A porcukrot egy tálcán elterítjük, hozzákeverjük a vaníliás cukrot, s ebbe forgatjuk bele a kisült kürtősöket.
Ez mindenképpen két emberes munka, egyikük süti, míg a másik készíti elő a következő farúdra a sütnivalót.
S hol lehet beszerezni ilyen készletet? Hát Székelyföldön. Én Korondon vásároltam. S nem csak ezért érdemes elmenni odáig, ennek a vidéknek olyan varázsa van, hogy azt minden magyar embernek meg kell tapasztalni.
Ma sütöttem, bizony elkelt volna még két kéz, pörögni kellett ám, de nagyon finom lett a végeredmény!
VálaszTörlésHetek óta készülök kürtőst sütni, a konyhai papirtörlő gurigákat gyűjtöm össze. Úgy gondoltam, ha van grillsütő a sütőben, akkor talán sikerül. Szóval, csak olajban lehet???
VálaszTörlésAhogy elnézem a képet, nyél nélkül nem lehet sütni, mert a gurigát nem tudom másképp forgatni. Akkor csak nézem a szép kürtősödet és sóhajtozom.:(
VálaszTörlésSörös dobzra is lehet tekerni,söt rejbe is sűtni.
VálaszTörlésSörös dobzra is lehet tekerni,söt rejbe is sűtni.
VálaszTörlésKöszönöm az ötletet! Sörös dobozon még nem sütöttem, de alufóliával bevont papírgurigán igen, sütőben. A fenti sütéshez való alkalmatosságot évek óta nem használtam...
Törlés