Hozzávalók:
A lapokhoz:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 10 dkg zsír
- 2 tojás
- 1 csomag szalalkáli
- 1 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 evőkanál kakaó
- 5 dl tej
- 4 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kakaó
- 25 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 10 dkg tortabevonó csoki
- színes tortadara
A szalalkálit valamint az élesztőt 1-1 dl tejben feloldjuk. A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk a cukrot, tojást, végül a tejben feloldott fújtatókat. Kettőbe osztjuk, felébe belegyúrjuk a kakaót.
Mindkét részt, a sárgát és barnát is 3-3-ba osztjuk, vékonyra nyújtjuk őket, s tepsi hátán megsütjük.
A krémhez a lisztet és kakaót összevegyítjük, kevés tej hozzáadásával simára keverjük, majd a többi tejjel együtt pépet főzünk belőle. Míg hűl, kikavarjuk a margarint a cukorral, közben a pépet is megkavargatjuk, majd ha már csak langyos vagy teljesen hideg, kanalanként a margarinhoz adjuk.
Összerakjuk a lapokat: egy sötét lap, krém, világos lap, krém, s megismételjük, míg elfogynak a lapok.
A tetejét bevonjuk a gőz fölött felolvasztott tortabevonóval, s beszórjuk tortadarával.
Mivel nekem nagy tepsim van, nem sikerült 3-3 lapot nyújtani a sötét- és világos lapokból, így 2-2 lap lett. Egyébként sem erősségem a tepsi formájú lapok nyújtása, rendszeresen feladják a leckét, főleg, ha még vékonyra is kell nyújtani.
Egy trükk hasonló cipőben járóknak: a kissé kajla lapot ráteszem a tepsi hátára, s ott nyújtom tovább. Ahol lelóg, ott levágom, s kipótolom belőle a lyukas részeket. Krémmel összerakva úgyse fog látszani, hogy rongyos lett. A legszebb lapot hagyom meg a legfelsőnek.
Szeretem a szalalkális lapokat a sütikben, olyan jól tudnak asszimilálódni a krémbe...
VálaszTörlés