Ez volt egyik első süti, amit férjhezmenetelem után sütöttem. Anyukámnak mindig jól sikerült, de én rendesen elszúrtam. Kemény lett a lapja, folyt a töltelék. El is ment tőle a kedvem, azóta sem sütöttem. Reméltem, 16 év tapasztalata csak meghozta a gyümölcsét, s ezúttal sikerülni fog. Sikerült:-)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 4 tojás
- 10 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- 1 dl olaj
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 35 dkg liszt
- csipet só
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
- 1 kis üveg sárgabaracklekvár
Így készült:
A tojásokat szétválasztottam. A sárgákat elkevertem a cukorral, majd hozzáadtam az olajat, több részletben. A lisztben elvegyítettem a szódabikarbónát, majd tejjel váltakozva hozzákevertem az olajos masszához. Eredetileg 1 dl tej kellett volna, de annyival nagyon kemény volt a massza.
A tojások fehérjét a csipet sóval keményre vertem, hozzákevertem a tésztához.
Sütőpapírral bélelt tepsibe (28×36 cm) simítottam a masszát, de lehet kisebben is, mert elég vékonyka lett a tészta. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütöttem, míg a teteje sötétedni kezdett. Tűpróbát is végeztem, biztos, ami biztos.
A töltelékhez a túrót a cukorral, vaníliás cukorral áttörtem, majd hozzákevertem a puha vajat.
A kihűlt lapot vízszintesen kettévágtam. Mindkét felét vékonyan megkentem a baracklekvárral. A túrótölteléket elosztottam az alsó lapon, majd ráborítottam a másik lapot, lekvárral a túrótöltelék fele.
Szeletelés után meg lehet szórni porcukorral, bár édességét tekintve nem hiányzik róla, de legalább nem csupasz a teteje.
Azért nem dicsekednék ezzel a nagy 16 éves tapasztalattal. Már megtanulhattam, hogy a nagy tepsimben legalább 40, de még jobb, ha 50 dkg lisztből készül a kevert süti, így lesz elég vastag. Mikor ketté kellett vágni, bizony nagyon óvatos voltam, át ne vágjam valahol a széleken igencsak vékonyan maradt lapot. Úgy emlékszem, Anyukám két lapban sütötte meg. Én azért döntöttem az egyben sütés és utólag kettévágás mellett, mert így kevésbé lesz száraz a lap. Lekvár pedig eredetileg csak a töltelék alatt volt. Én tettem fölé is, nehogy már ne újítsak valamit:-)
Szép vastagok ezek a lapok és nagyon finom lehet a túróval meg a baracklekvárral. Sokszor jobb, ha vékony a lap, legalább érzed a finom tölteléket:-)
VálaszTörlésÉdesapám kedvenc édességei a túrós sütemények, amit a Rákóczi túrós bejegyzésemnél már megírtam. Minden jöhet neki, ha túróval van töltve és lehetőleg jó vastag legyen a túrós töltelék! Nagyon tetszik ez a recept és mivel apukám születésnapja nemsokára elérkezik, szerintem meglepem őt vele:)
VálaszTörlésNagyon finom lehet:)
VálaszTörlésNagyon jó a lekváros újításod, és a lap készen egyáltalán nem tűnik vékonynak! :) Nagyon fincsi lehet! :)
VálaszTörlésHmmm... klassz ötlet, milyen fincsi lehet. :P
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, és tuti finom is! Nekem is tetszik ez a lekváros újítás! :) Azért nyugodtan dicsekedj csak!!! :)
VálaszTörlésJól hangzik és szuper a sztori is...:-DDD Lekvár, túró együtt..hmmm. kipróbálós! :)
VálaszTörlésKöszönöm a kedves hozzászólásokat!
VálaszTörlésA lap azért tűnik kicsit magasabbnak, mert apróbb kockákra vágtam. Csaltam:-)
Fúha, ez is írtójól néz ki. :)
VálaszTörlésKöszönöm, Ditti!
TörlésKb 20 perc múlva megírom hogy sikerült :)
VálaszTörlésKb 20 perc múlva megírom hogy sikerült :)
VálaszTörlésZoltán, remélem, finom és sikeres lett a süti, nem úgy, mint nekem annak idején zöldfülű koromban! :-)
Törlés