2012. november 19., hétfő

Lekváros túrókrémes süti

Egy könyvet böngészve, az egyik túrós recepten megakadt a szemem. Nagyon emlékeztetett Anyukám egyik régi receptjére. Elő is kerestem a füzetem, s szinte ugyanaz volt, csak az újonnan találtban nincs lekvár. Ha már így rátaláltam, meg is sütöttem, az Anyukám receptje szerint.
Ez volt egyik első süti, amit férjhezmenetelem után sütöttem. Anyukámnak mindig jól sikerült, de én rendesen elszúrtam. Kemény lett a lapja, folyt a töltelék. El is ment tőle a kedvem, azóta sem sütöttem. Reméltem, 16 év tapasztalata csak meghozta a gyümölcsét, s ezúttal sikerülni fog. Sikerült:-)
Hozzávalók:
A tésztához:

  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 35 dkg liszt
  • csipet só
A töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 kis üveg sárgabaracklekvár
Így készült:
A tojásokat szétválasztottam. A sárgákat elkevertem a cukorral, majd hozzáadtam az olajat, több részletben. A lisztben elvegyítettem a szódabikarbónát, majd  tejjel váltakozva hozzákevertem az olajos masszához. Eredetileg 1 dl tej kellett volna, de annyival nagyon kemény volt a massza.
A tojások fehérjét a csipet sóval keményre vertem, hozzákevertem a tésztához.
Sütőpapírral bélelt tepsibe (28×36 cm) simítottam a masszát, de lehet kisebben is, mert elég vékonyka lett a tészta. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütöttem, míg a teteje sötétedni kezdett. Tűpróbát is végeztem, biztos, ami biztos.
A töltelékhez a túrót a cukorral, vaníliás cukorral áttörtem, majd hozzákevertem a puha vajat.
A kihűlt lapot vízszintesen kettévágtam. Mindkét felét vékonyan megkentem a baracklekvárral. A túrótölteléket elosztottam az alsó lapon, majd ráborítottam a másik lapot, lekvárral a túrótöltelék fele.
Szeletelés után meg lehet szórni porcukorral, bár édességét tekintve nem hiányzik róla, de legalább nem csupasz a teteje.
 Azért nem dicsekednék ezzel a nagy 16 éves tapasztalattal. Már megtanulhattam, hogy a nagy tepsimben legalább 40, de még jobb, ha 50 dkg lisztből készül a kevert süti, így lesz elég vastag. Mikor ketté kellett vágni, bizony nagyon óvatos voltam, át ne vágjam valahol a széleken igencsak vékonyan maradt lapot. Úgy emlékszem, Anyukám két lapban sütötte meg. Én azért döntöttem az egyben sütés és utólag kettévágás mellett, mert így kevésbé lesz száraz a lap. Lekvár pedig eredetileg csak a töltelék alatt volt. Én tettem fölé is, nehogy már ne újítsak valamit:-)


13 megjegyzés:

  1. Szép vastagok ezek a lapok és nagyon finom lehet a túróval meg a baracklekvárral. Sokszor jobb, ha vékony a lap, legalább érzed a finom tölteléket:-)

    VálaszTörlés
  2. Édesapám kedvenc édességei a túrós sütemények, amit a Rákóczi túrós bejegyzésemnél már megírtam. Minden jöhet neki, ha túróval van töltve és lehetőleg jó vastag legyen a túrós töltelék! Nagyon tetszik ez a recept és mivel apukám születésnapja nemsokára elérkezik, szerintem meglepem őt vele:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó a lekváros újításod, és a lap készen egyáltalán nem tűnik vékonynak! :) Nagyon fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés
  4. Hmmm... klassz ötlet, milyen fincsi lehet. :P

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki, és tuti finom is! Nekem is tetszik ez a lekváros újítás! :) Azért nyugodtan dicsekedj csak!!! :)

    VálaszTörlés
  6. Jól hangzik és szuper a sztori is...:-DDD Lekvár, túró együtt..hmmm. kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a kedves hozzászólásokat!
    A lap azért tűnik kicsit magasabbnak, mert apróbb kockákra vágtam. Csaltam:-)

    VálaszTörlés
  8. Fúha, ez is írtójól néz ki. :)

    VálaszTörlés
  9. Kb 20 perc múlva megírom hogy sikerült :)

    VálaszTörlés
  10. Kb 20 perc múlva megírom hogy sikerült :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zoltán, remélem, finom és sikeres lett a süti, nem úgy, mint nekem annak idején zöldfülű koromban! :-)

      Törlés