Sok évvel ezelőtt Férjem hozta nekem a receptet, egy kis cetlire írva, gyönyörű kézírással (ma már biztos kinyomtatva érkezne). Addig-addig készültem az elkészítésére, míg eltűnt a cetli. Aztán ráakadtam a NoSaltyn, szerintem még a hozzávalók szövege is ugyanaz. A "gyerekököl" mértékre legalábbis biztosan emlékszem.
Tegnap szűrtem le az elsőként elkészült itókát (érés közben azért időnként megkóstoltam), s oda is tettem a második adagot. Nekem ugyan az első mennyiség is elég lenne egy évre is, de ajándéknak is kitűnő. Amellett, hogy finom, édeskés és kellemesen csípős-fűszeres ízű, egész jó immunrendszer-erősítő, a benne lévő fűszereknek és a méznek köszönhetően, s a pálinka (igazi, nem bolti ilyen-olyan ízesítésű) gyógyhatása sem szőnyeg alá seprendő, persze mértékkel fogyasztva. A recept küldője azt mondta, a gyerekeinek is ad belőle egy-egy keveset, de én határozottan elutasítom az aprónép legkisebb mértékű alkoholfogyasztását is.
Hozzávalók:
- 1 tasak egész fahéj
- 1 tasak egész szegfűszeg
- gyerekököl méretű gyömbérdarab
- 30-50 dkg méz (én a középutat választottam)
- 7 dl (házi szilva)pálinka
Így készült:
A gyömbért vékonyan megpucoltam, egész vékonyan felszeleteltem.
Egy nagyobb csavaros üveg aljára szórtam a fűszereket, gyömbérdarabokat, ráöntöttem a mézet és a pálinkát.
Lefedtem, s míg a méz feloldódott, naponta átkavartam. Néhány nap múlva már szép borostyánszíne volt.
Legalább 3-4 hétig kell érlelődnie, de akár 5-ig is. Az enyém több, mint egy hónapig állt a kamrában, egész sötét színe lett. Leszűrve kissé zavaros volt, de másnapra szépen leszállt.
Persze a gyerkőcök is kíváncsiak rá, hogy milyen is, 1.1 nyalintást engedélyeztem is nekik. Leányzó megkérdezte, pálinka nélkül tudnék-e nekik készíteni? Rögtön szöget ütött a fejembe, már csak a friss gyömbér beszerzésére vár az ötlet megvalósítása.
Időközben, pontosan november 28-án volt két éve, hogy megírtam első bejegyzésemet. Azóta sok minden változott, a blogírási kedvem ugyan nem, de időm lényegesen lecsappant. Nem szándékoztam amúgy sem nagy hűhót csapni az ügynek, ennek megfelelően el is feledkeztem rendesen a "jeles" napról. Azt meg főleg nem terveztem, hogy alkohollal fogom köszönteni a blogot születésnapja alkalmából, de ha már így alakult, koccintsunk:-)
Még sok boldog blogszülinapot kívánok! Isten-isten, nagyon finom ez a pálinka!:-)
VálaszTörlésA szilvapálinkát mindig is dicsérték, kiöli a bacikat:-)a mézzel, gyömbérrel tiszta gyógyír!
Hajni, köszönöm szépen!
TörlésÍgy van, nem hiába itták meg nagyapáink-nagyanyáink a mindennapi pohárka pálinkájukat.
Akkor én is hallatom a virtuális koccintásomat....boldogságos évfordulót Neked! A recept meg abszolút kipróbálós! :)
VálaszTörlésZsuzsa, köszönöm szépen!
TörlésMa Húgaimmal is megkóstoltattam, rögtön receptet kértek, s kaptak is belőle.
Akkor egészségedre! A pálinka nagyon jól hangzik, szívesen megkóstolnám, csupa jó dolog van benne. Én csak mézes pálinkát csináltam eddig, de ez még finomabb lehet.
VálaszTörlésMég további sok-sok szép és jó receptet és jó sütést-főzést kívánok!
Egészségünkre:-)
TörlésKatalin, köszönöm szépen! Én nem igazán szeretem az alkoholt, legfeljebb édes bort vagy likőrt iszom. De ez ízlik még nekem is!
Tényleg fincsi lehet, ha már a gyerekeknek is ízlett! :) Kedves egészségünkre, és boldog blogszülinapot! :) Kívánom, hogy örvendeztess meg minket további sok finomságról készített bejegyzéssel és leld örömödet a blog írásában! :)
VálaszTörlésHankka, köszönöm szépen! Ezek után csakis örömöt lelhetek a blogírásban:-)
TörlésNagyon fincsi lehet!! Boldog blogszulinapot kivanok!!
VálaszTörlésAdela, köszönöm szépen!
TörlésNagyon sok Boldog blogszülinapot Kívánok!!! Ne lankadjon ezután sem a blogírás iránti szenvedélyed!! Örvendeztess meg minket még nagyon sok finomság receptjével!! Én is koccintottam , gondolatban! Finom lehet a likőr, biztosan szuper a gyógyhatása!
VálaszTörlésMarika, köszönöm szépen! Igyekezni fogok:-)
Törlés