2012. november 5., hétfő

Krumplis párnácskák

Nem rég láttam meg Hajninál, s tudtam, hogy ezt nekem el kell készíteni. Már a látványa is meghódított, de az a tény, hogy krumplis, ellenállhatatlanná tette. Szombaton készült, a leves mellé másodiknak. Amint az elsők kisültek, máris kóstoltam. Aztán jött a Leányzóm, s egyetértett velem, hogy nagyon finom. Tényleg az! Fokhagymás tejföllel pedig, amit sült krumplihoz is szoktam készíteni, csak úgy etette magát.
Hajni lánya szerint több sajtot is elbírt volna, hát én többet tettem. De még ennél több is lehetett volna. Sajtból sosem elég:-)

Hozzávalók:

  • 50 dkg főtt, reszelt krumpli
  • 2 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 teáskanál só
  • bors
  • 1 teáskanál szárított zöldfűszerkeverék (Hajninál metélőhagyma)
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 1 evőkanál lenmag
  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
A mártogatóhoz:
  • tejföl, fokhagyma, só, fehérbors
A sütéshez:
  • 2 dl olaj
Így készült:
Minden hozzávalót tálba tettem, s alaposan összegyúrtam. Nekem egy meglehetősen kemény tészta lett a végeredmény, meg is küzdöttem vele, mire összeállt. 
Lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtottam, derelyemetszővel rombuszokra vágtam.
Serpenyőben ujjnyi olajat forrósítottam. Nem nagy lángon kisütöttem a párnácskákat. Papírral bélelt tálba szedtem ki a pirosra sült falatokat.
A mártogatóhoz a tejfölben elkevertem a zúzott fokhagymát, csipet sót és borsot. Még melegen, a fokhagymás mártogatóssal fogyasztottuk.


Nekem valamiért nem lettek olyan pufókák, talán éppen azért, mert kemény lett a tészta. Ugyanakkor tömör sem volt, kissé még réteges is. A lényeg: nagyon finom volt, a gyerekek csak úgy falták. Ami maradt, a délután folyamán eltűnt a tálból. 
Ugyan most ebédre készült, de vacsoraötletnek is kitűnő. Köszönet Hajninak ezért a finomságért!

12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták nálad is, ki kellene próbáljam! :) Hét közben egy este vacsira jó is lesz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Hankka! Jó bizony, akár vacsorára, akár ebédre:-)

      Törlés
  2. Jó ötlet, csak egyelőre hanyagolom a krumplit:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, köszi! Nálunk nem lehet hanyagolni a krumplit, hetente többször készül hol levesnek, hol másodiknak, hol vacsorára.

      Törlés
  3. Örülök nagyon, hogy ízlett. Sajtból teszek következőbe én is többet:-)amúgy gyanítom, hogy ez lehet a tettes, hogy nem lettek pufókák. Következő sajtosabb változatnál megmondom:-)
    Egészségetekre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, köszönjük:-)
      Én azt sem bánom, ha nem lesz pufóka, de a sajtot ki nem hagynám:-)

      Törlés
  4. Nagyon jól néznek ki, guszták! A krumplis dolgokat mi is nagyon szeretjük, úgyhogy szívesen megkóstoltam volna :)

    VálaszTörlés
  5. A krumplit krumplival is meg tudjuk enni, úgyhogy ezt is biztosan ki fogom próbálni, nagyon -de nagyon jól néz ki !!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marika, köszönöm! Érdemes kipróbálni, nekünk nagyon ízlett, s sokszor fog készülni, az már biztos!

      Törlés
  6. Hétvégére úgyis bablevest terveztem, úgy vélem kitűnő lesz a leves után. Még sosem készítettem ilyesmit, de imádtam a mama krumplis pogácsáját...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, bableves mellé is jó lesz! Sőt!

      Törlés