Sajtos-krumplis csavar

 Előző napról maradt két nagyobbacska főtt krumpli, ez indította el a folyamatot. Került belőle  a tésztába is, meg a töltelékbe is. Kelt tésztába szoktam krumplit tenni, csakis jót tesz vele, de töltelékbe nem tettem még. Kíváncsi voltam, milyen lesz, de semmi különös nem történt vele, észre sem vevődött benne a krumpli.
S ha már fánkot csavartam, miért ne csavarhatnék sós sütit is:-) Így elkészíteni is izgalmas volt, meg kiszámolni is, hogy aztán jusson is, meg maradjon is másnapra iskolába, munkába.

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 1 nagyobb főtt krumpli
  • 25 dkg margarin
  • 2 teáskanál só
  • 3 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5 dl aludttej
  • 3 tojássárga
Töltelék:
  • 1 nagyobb főtt krumpli
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál csípős Piros Arany
  • 1 mokkáskanál morzsolt bazsalikom
A tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, s hagytam felfutni.
A lisztben elvegyítettem a sót, elmorzsoltam benne a margarint. Hozzáadtam a reszelt krumplit, tojások sárgáját, élesztős tejet, s annyi aludttejjel megdagasztottam, hogy közepes keménységű tésztát kapjak.
Letakarva kelni hagytam.
Közben elkészítettem a tölteléket: a hozzávalókat összekevertem. Annyi tejfölt adtam hozzá, hogy kenhető masszát kapjak.
Mikor a tészta megkelt, két részre osztottam (mert egyszerre nem fért volna el a deszkán). Felét kinyújtottam téglalap alakúra, fél ujjnyi vastagra. A szélére kentem a töltelékből úgy másfél ujjnyi vastagon, majd felsodortam a tésztát addig, míg a tölteléket befedte. Késsel levágtam a megtöltött csíkot, s akkora darabokra vágtam, hogy kettéhajtva még egyet csavarhassak rajta. Én egy csíkot kettévágtam.
Tepsibe helyeztem a csavarokat nem túl közel egymáshoz. Hagytam még kelni negyed órányit, majd lekentem tojással, szezámmaggal szórtam.
Közben előmelegítettem a sütőt 180 fokra.
A sütiket pirosra sütöttem.
Míg sült az első adag, a tészta második felét is elkészítettem.

Itt-ott kifolyt belőle a töltelék, a sajt kikíváncsiskodott. De senki sem bánta, legalábbis az egyes darabok eltüntetési gyorsasága ezt mutatta.

12 megjegyzés:

  1. Szépek lettek!
    Puhán tartja a krumpli, ha megmarad én is mindig bedolgozom valami kelt dologba:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki,mentem a receptet:))Köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Ki kell próbáljam én is krumplis kelt tésztát, mert istenien néznek ki a csavarjaid:) Meg is éheztem:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néznek ki! Sokszor az a legfinomabb, amelyikből kifolyik a töltelék és kicsit odapirul:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek, én is szeretek krumplit tenni a kelt tésztákba, olyan jó lesz az állaga. A tölteléked is nagyon szuper:) Szép húsvéti ünnepeket kívánok Neked és a Családnak, ahogy "ismerlek" ki sem jössz a konyhából:)

    VálaszTörlés
  6. Nekem így pont megfelelne, egy kis töltelék dömpinggel kívül-belül! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépségesek lettek! :) Imádom a krumplis ételeket, ráadásul a tésztába és a töltelékben is krumpli van, nagyon fincsi lehet! :) Kellemes, pihentető ünnepet Nektek! :)

    VálaszTörlés
  8. Micsoda folyamatot indít el nálad két főtt krumpli!! :))) Csuda jól néznek ki, és nagyon finom lehet!! Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok Nektek!! Kíváncsian várom, a sok- sok húsvéti receptedet, ha majd kicsit ráérsz remélem hozod őket. :)

    VálaszTörlés
  9. Pihe-puhának látszik, jól kifundáltad! Kellemes Húsvétot Nektek! :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szeretem a burgonyás kelt tésztákat, olyan könnyed, puha a tészta a krumplitól... Tetszik a recepted. :)
    Hogy telt a Húsvét? Nálunk gyorsan - a rossz idő ellenére is.

    VálaszTörlés
  11. Na ezt szeretem én is a konyhában..."HA már, akkor miért ne!"
    Nekem a fonott kalácsnak kellene már neki állnom, mert a csajok imádják... Ismét eszembe juttattad. Nagyon jól néznek ki a képen! Megkívántam... D:))

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...