Szalonnás pogácsa

Tegnap sütöttem, egy habos-krémes finomsággal egyetemben. Finomság ide vagy oda, a pogácsát részesítettem előnyben. Biztosan öregszem:-) Na jó, ezt amúgy is tudom, nem kell, hogy ilyen apró jelek is figyelmeztessenek rá. Mint például az ízlésváltozás. De azért még fogok édeseket is sütni, mert legalább kóstolás erejéig kíváncsi vagyok rá, meg időnként kimondottan jól esik csakazértis bűnözni. Aztán meg örömet okoz az elkészítése, s , ezzel kellett volna kezdjem, a család elégedettsége, jóízű falatozásának látványa is serkent erre a tettre.
De most a pogácsa élvez elsőbbséget:


Hozzávalók:

  • 35 dkg húsos szalonna
  • 1 kg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 3 tojás sárgája+1 egész tojás
  • 3 dl tej + szükség szerint
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 1 tojássárga lekenni
Így készült:
A szalonnát apró kockákra vágtam. Kis lángon megsütöttem.
3 dl tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztet tálba tettem, elvegyítettem benne a sót. Beleütöttem a tojások sárgáját meg az egész tojást. Ráöntöttem az élesztős tejet, s összegyúrtam. Közben annyi langyos tejet adtam még hozzá, hogy összeálljon a tészta. Végül a langyosra hűlt szalonnadarabkákat dagasztottam bele, zsírjával együtt. 
Letakarva fél óráig kelesztettem. Ekkor deszkára borítottam, vékonyra nyújtottam, hajtogattam. (Nem amiatt, hogy réteges legyen, hanem tapasztalatom szerint így formásabbak, magasabbak lesznek a pogácsák.) Hagytam pihenni 10 percet, majd kb másfél ujjnyi vastagra nyújtottam. Pogácsaszaggatóval kivágtam, tepsibe rakosgattam, hagytam még kelni 10-15 percet. Lekentem tojássárgával, 190 fokos sütőben pirosra sütöttem.
Többféle szalonnamaradék volt a hűtőben, ezek felhasználása végett süt a pogácsa. Volt füstölt házi szalonna is, ami szívesen enged zsírt magából, nem úgy, mint a bacon (ebből volt a több). Így nem tettem zsírt alá, de mikor csak bacont sütök, kevéssel segítek neki sülni. 
Finomak lettek, puhák és kellemesen sült szalonna ízűek. Bár jócskán lett belőle, mostanra mindössze néhány darab maradt. Holnap süthetek megint valami tízórainak valót...

11 megjegyzés:

  1. Én is simán a pogit választanám, főleg ezt a finom szalonnásat! :) Nagyon guszta, a káposztás már be van tervezve, de utána mindenképpen jön majd egy ilyen szalonnás is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Hankka!
      Még van néhány pogácsareceptem, mostanában szinte hetente sütök valamilyet. Káposztásat még nem készítettem, pedig én szeretném, a gyerekek kevésbé... de nekik majd sütök édeset:-)

      Törlés
  2. Én is nagyon szeretem az ilyen pogácsákat. Tavaly nálunk is ment a szalonnás, most a hagymás van porondon :)
    Az embernek változik az ízlése, nem feltétlenül kell az öregedésre fogni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hagymás pogi? Az is jöhet!
      Janka, én meg minden változást az öregedésre fogok:-)

      Törlés
  3. Azt a mindenségit, de nagyon jól hangzik!!! :)

    VálaszTörlés
  4. Szép magasak lettek! Jó ez a szalonnás recept. A fiam kezdte kérni mostanában a sült szalonnát, mustárral, kenyérrel.
    Ki kellene próbálnom ezt a pogácsát, szerintem bevállna:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Hajni! Ezért szoktam legalább egyszer hajtogatni a pogácsát.
      Ha menő sült szalonna, pogácsában sem okozna csalódást:-)

      Törlés
  5. Én is, én is kérek, bár nem nagyon szabadna ilyet ennem:)

    VálaszTörlés
  6. Olyan régóta készülök szalonnás pogácsát sütni...

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...