2014. március 23., vasárnap

Habos-mákos lepény

Hol is folytassam?
Olyan jól jött a téli szünet, sikerült feltöltődni, és a blogra is időt szánni. Most újra kellene egy hétnyi regenerálódásra szánható idő:-) Munka előtt, után elvégzem a muszáj dolgokat, aztán már semmi más nem érdekel, csak hogy pihenhessek végre. A hétvége semmire sem elég: a szombat kell a hét közben elmaradt tennivalók elvégzésére, vasárnap sütök-főzök, s rossz idő esetén -mint most is- ráérek a számítógép előtt is ülni. Na ezért ritkultak megint a bejegyzések. A feltölteni valók pedig egyre torlódnak...
Visszafele haladok. Kezdem, vagyis folytatom a mai sütivel. Mákosat sütöttem. Egy régóta kinézett receptet hagytam az orrom előtt, hogy most már aztán el legyen készítve!

Hozzávalók:
A laphoz:

  • 25 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
  • 15 dkg margarin
  • 3 tojás sárgája
  • 8 dkg cukor
  • 1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
  • 25 dkg őrölt mák
  • 5 alma
  • 20 dkg cukor
  • 1 evőkanál gríz
  • 3 evőkanál lekvár (meggy, barack...)
A tetejére:
  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg cukor
  • csipet só
Így készült:
A tészta hozzávalóit összegyúrtam. Eredetileg 22 dkg lisztet mértem ki hozzá, de mivel ragadt, még gyúrtam bele lisztet.
Míg elkészült a töltelék, a tésztát pici liszttel megszórva hidegre tettem.
A töltelékhez megdaráltam a mákot, hozzáadtam a cukrot, a megmosott, héjastul megreszelt almát és a grízt. Összekevertem.
A tésztát tepsi méretűre nyújtottam, kikent tepsibe tettem. 180 fokra előmelegített sütőbe tettem 15 percre. Ez soknak bizonyult, mert a végére kissé kiszáradt a tészta, elég lett volna 10 perc, vagy kevésbé meleg sütő.
Ezt követően rákentem a tölteléket, ismét 10 percet sütöttem.
Közben a fehérjéket előbb a csipet sóval, majd a cukorral keményre vertem.
A máktöltelék tetejére kentem, s 100 fokra visszavéve a hőmérsékletet, visszatettem addig a sütőbe, míg a teteje enyhén pirulni kezdett.



(Recept forrása: Príma Konyha Magazin, 2005. december)
Kis változtatásokkal készült el a sütemény: a lap hozzávalóit emeltem; a töltelékbe tettem grízt is, mivel elég levesnek tűnt az alma; a tetejére pedig eggyel több fehérjét vertem fel, hogy vastagabb legyen a hab. No és a cukor mennyiségét kissé csökkentettem, így is majd fél kg cukor van a tepsi süteménybe. Ezt nem spórlásból teszem, egyszerűen nem szeretem a túl édes sütiket.
Az egy szem megmaradt tojássárgát pedig betettem a hűtőbe annyi tejjel felöntve, hogy ellepje. (Ezt még Anyukámtól tanultam.) Így nem fog kiszáradni, s 2-3 nap múlva felhasználom pogácsához. Amit ma sütöttem volna, de úgy döntöttem, mára elég volt a konyhából:-)
Milyen lett a süti? Finom:-) Most kérdeztem ki a családot, mindenki elégedett vele. A máktöltelék az almától jó szaftos, a habot is szeretem rajta. A család pedig lassan megszereti a mákos sütiket:-)


10 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Kati, finom is volt, a családnak is ízlett, pedig nem mákrajongók!

      Törlés
  2. De jól néz ki, nagyon finom lehet! :) Ezt a tojássárgás-tejes praktikát még nem hallottam, jó, hogy közzétetted! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Hankka! Finom bizony, a máknak egész jót tesz alma!
      A tojássárga végül kalácsban kötött ki, nálunk nem megy veszendőbe:-)

      Törlés
  3. Nagyon szeretném ezt a sütit, mákrajongó vagyok, csak az a baj, hogy ritkán készíthetek, mert a férjuram nem szereti a mákot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Okki, az én Férjem sem szerette a mákot, meg a gyerekek sem. De jó úton haladnak afelé, hogy megszeressék:-)

      Törlés
  4. Ez biztos nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti, finom volt, nekem elhiheted:-)

      Törlés
  5. Tetszik ez a megoldás, a mák fölött a fehér sipka. Ezt az újságot én is nagyon kedvelem, bármit készítettem belőle, jó volt a recept és az eredmény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Vicuska!
      Én is kedvelem a Príma Konyhás recepteket, háziasak, elkészíthetőek.

      Törlés