2014. március 7., péntek

Céklás brownie

Van néhány zöldség, ami nálunk csak egyféleképpen készült: a lila káposztából csak köret készült tejföllel, párolva; a zeller csak húsleves alkotóeleme volt, esetleg zöldséglevesé; a céklából pedig csak savanyúság készült, főve, sós-cukros-ecetes-köményes lében, sok tormával. Éppen ezért én sem készítettem belőlük mást. De blogos korszakom óta összeolvasok mindenfélét, s az újságos receptekkel ellentétben, a blogokon szereplő receptekben bízok, s egyre inkább felkeltik a kíváncsiságom. Arra ösztönöznek, hogy eddig ismeretlen ízeket teszteljek, új formába öntsem a sablonos ételeket, eddig nem alkalmazott módon készüljenek ételek alapanyagokból.
A céklás brownie az ősz óta vár elkészítésre. Több fele láttam, kinézetre igencsak csábító tud lenni. Volt ugyan kis kétely bennem, hónapok kellettek, hogy legyőzzem:-) A család sem táplált nagy reményeket a cékla hallatán a sütihez. Amint kisült, még azon melegében megvágtam. Még sosem voltam ennyire kíváncsi sütire:-) Az illatán érződött kissé a cékla, de az ízéről senki nem mondaná meg, mi van benne.

Hozzávalók:

  • 22 dkg főtt, tisztított cékla
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 22 dkg cukor
  • 3 nagy tojás
  • 13 dkg liszt
  • 5 dkg kakaó
Így készült:
A céklát a reszelő kis lyukú oldalán lereszeltem.
A vajat, csokit mikróban felolvasztottam. Elkevertem benne a céklát, cukrot, vaníliás cukrot, tojást, majd a liszttel és kakaóval alaposan összekevertem. 
25×32 cm-es tepsibe simítottam, 180 fokon 15 percig sütöttem, majd még 5 percig hagytam a kikapcsolt, de forró sütőben.

(Recept forrása: Receptözön, 2013/3.)
Kisebb tepsiben kellett volna sütni, mert elég vékonyka lett, de ilyen méretű a legkisebb tepsim. Azaz van kisebb, de az nagyon pici.
S milyen volt a süti fogadtatása? 
Elég későn készült el, 10 óra el volt múlva. Éppen ezért nem sokáig vártam, hogy hűljön, megvágtam. Nekem ízlett, ezért gyorsan vittem fel 1-1 szelet kóstolót a kétkedő társaságnak. S követelték, vigyek még:-) Két csík azon nyomban elfogyott a sütiből. Azt hiszem, ez elég bizonyíték arra, mennyire finom tud lenni:-)

12 megjegyzés:

  1. Savanyúságból a cékla nagy kedvencem, de annyian dicséritek a céklás brownie-t, hogy lassan beállok a sorba! :)) Az biztos, hogy nagyon guszta lett! :)

    VálaszTörlés
  2. Barbi, köszönöm! Csakis jót tudok mondani a céklás brownie-ról, egy próbát mindenképp megér:-)

    VálaszTörlés
  3. Már régóta ki szeretném próbálni én is.:) Nagyon guszták lettek!:)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű, igazi brownie állaga van:) Én szívesen használom a zöldségeket sütikben:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, köszönöm! Én is kezdek nekibátorodni:-)

      Törlés
  5. Valóban érdekes párosítás, de nagyon guszta lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, érdemes volt kipróbálni, bármilyen furcsa:-) Köszönöm!

      Törlés
  6. A céklát nagyon nem szeretem, de mivel a férjem kedvence, Anyukám minden télen készít több üveg céklás "savanyúságot" is. ...és képzeld, néhány hete én is eszegetem a főételek mellé... hogy lehet ez, nem tudom. :) De a céklás sütire még mindig nem tudom rávenni magam, pedig csoda guszta Nálad is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, megleptél:-) Pedig a céklát még a válogatós csemetéim is megeszik! De jó úton haladsz, s majd csak eljön a céklás süti ideje is:-)

      Törlés
  7. Több helyen láttam már én is a céklát sütiben, de még nem próbáltam. Nagyon meggyőző a leírásod és a képeid, tényleg nagyon fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, tényleg fincsi volt! Meglepően, pedig voltak bennem kétségek...

      Törlés