2014. március 8., szombat

Krumplis-sajtos pogácsa

A héten is készült pogácsa, maradék főtt krumpliból. Ezúttal került bele teljes kiőrlésű rozsliszt is, ami a látványának annyira nem tesz jót, de ízének és -talán- egészségünknek igen. Ugyanis a fehér lisztet egyre inkább kárhoztatják. Ilyenkor felteszem a kérdést, ha nem egészséges, miért mégis ezzel vannak tele a boltok? Ez a legelérhetőbb, ár szempontjából is. Miért nem teljes kiőrlésű lisztet gyártanak, ami az én elképzelésem szerint olcsóbb is kéne legyen, mert nem kell eltávolítani a búza héját. Közben ára több, mint kétszerese a sima lisztnek. Persze, ott van mindenik a polcon, ki-ki eldöntheti, hogy miután összeolvasott ezerféle véleményt, mindebből mit szűr le, s ezek alapján mit vásárol meg és tesz a család elé.


Hozzávalók:
  • 3 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 45 dkg fehér búzaliszt
  • 25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 2 teáskanál só
  • 4 főtt krumpli (32 dkg)
  • 20 dkg zsír
  • 1 tojás sárgája
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás fehérje
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A liszteket, sót tálba tettem, elmorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam a reszelt krumplit, tojássárgát, élesztős tejet, összegyúrtam. Ha nem lenne elég a tej, még lehet tenni hozzá.
Fél óra kelesztést követően kinyújtottam a tésztát nagyjából négyzet alakúra, fele reszelt sajtot rászórtam, majd feltekertem, mint a kalácsot. 
Újabb fél óra pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtottam a tésztát, kicsi pogácsaszaggatóval kivágtam.
Tepsibe rakosgattam, tojásfehérjével lekentem, a maradék reszelt sajttal beszórtam.
190 fokra előmelegített sütőben kisütöttem őket.
Finom, puha pogácsák lettek. Ezt a krumpli garantálja:-) Szeretem a krumplis tésztát, legalábbis a végeredményt, dolgozni vele kevésbé, mert kiszámíthatatlan tud lenni. Néha ragad, néha lágy, de ezt lehet szabályozni zsírral -már a ragadósságát-, a tészta keménységét meg kevés liszt hozzáadásával.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! De finom is tud lenni a krumplis pogácsa és ha még sajt is van benne akkor csúcs! Ez a liszt mizéria szerintem csak pánik keltésnek jó és valóban sokkal drágább is mint az egyszerű liszt. Régebben csak fehér és rétesliszt volt az is jó volt érdekes:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek!
    Valóban nagyon sokféle lisztet lehet kapni, nehéz eldönteni melyik jobb, melyiket érdemesebb venni.

    VálaszTörlés
  3. Ez a legjobb, ami a maradék krumplival történhet:) Nagyon jó lett a pogi:)

    VálaszTörlés
  4. Szuperek lettek a pogácsák :) A krumplis pogácsával nem lehet hibázni :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek szerintem:) Én is több teljes kiőrlésű lisztet használok mostanában, nálunk olcsóbb, mint a fehérliszt:)

    VálaszTörlés
  6. Nincs semmi baj a látványával, nagyon guszták! :) És a krumplival a tésztájában tutira nagyon finomak is! :)

    VálaszTörlés
  7. Szerintem nagyon szép és guszta lett így is! :) Szívesen beleharapnék egybe :)

    VálaszTörlés
  8. Szépek lettek! Megkóstolnám most:)

    VálaszTörlés
  9. Kedvencem a krumplis pogácsa! Gurítasz egyet?? :)

    VálaszTörlés