Éppen ezért, hogy nehogy elegetek legyen a sok sütiből, helyette most valami mást hozok, egyik kedvencünket, ami garantáltan nagyon finom és... nem édes:-)
Hozzávalók:
- 12-14 darab nagyobb, nagyjából egyforma méretű krumpli
- 60 dkg darált hús
- 1 nagy fej hagyma
- kevés olaj
- só
- bors
- pirospaprika
- 2 teáskanál házi ételízesítő
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg reszelt sajt
- 1 tojás
- 2 dl tejföl
Így készült:
A krumplit héjában megfőztem. Leszűrtem, s még azon melegében megpucoltam.
Míg hűlt, elkészítettem a tölteléket. Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a darált húst, sót, borsot, paprikát, ételízesítőt, belepréseltem a fokhagymát s morzsásra sütöttem. Megkóstoltam, hogy elég sós-e. Kicsit sósabb legyen, mert a krumplit nem szoktam külön sózni. Ha kész, leveszem a lángról, a reszelt sajt háromnegyedét és a tojást belekeverem.
A tepsit vékonyan kiolajoztam. A krumplik belsejét kanállal kivájtam, a hulladékot a tepsibe szórtam, s köré helyeztem a "csónakokat".
Megtöltöttem őket. Ha marad töltelék, a krumpliforgácsokra lehet szórni. Mindegyik tetejére 1-1 teáskanál tejfölt teszek, megszórom a maradék sajttal, s 190 fokra előmelegített sütőben megpirítom.
Elég régen, egy újságban találtam a receptet, s kissé átalakítva, meghonosodott a konyhában, sőt, a testvéreim is készítik. Kissé elfelejtődött, mert elég rég készült, de a napokban eszembe jutott s gyorsan el is készítettem vacsorára. Másnapra is maradt, s bár frissen a legfinomabb, újramelegítve sem megvetendő:-)
Ez aztán fincsi lehet! :) Tetszik az ötlet! :)
VálaszTörlésNagymamám hasonlóan készítette, finom falat!:)
VálaszTörlésAz édességből soha nem elég, legalábbis nekem. :D
VálaszTörlésNálunk is gyakran készül hasonló töltött krumpli, és mindig nagy sikere van. Jó, hogy eszembe juttattad, lehet ez lesz a szombati ebéd. :)