2014. október 24., péntek

Túrós-sajtos pogácsa

Annyit, de annyit sütöttem mostanában, hogy, bármilyen hihetetlen, amikor igazán ki kellett volna tennem magamért, csak egy pogácsára futotta. No meg Fiacskámnak sem volt kedve cipekedni, én meg nem is nagyon erőltettem.
Nálunk a családi események többsége az ősz-téli hónapokra koncentrálódik. Szülinapok és névnapok egymás hegyén-hátán. Néhány nap eltéréssel volt csemetéim név- és szülinapja, mindkettőjüket sütivel felpakolva engedtem el aznap iskolába. Itthonra is készült 1-1 gyors és egyszerű torta.
Gergő ma ünnepli a nagy eseményt baráti körben, de nem itthon ám, mert könnyebb neki utazni a barátokhoz, mint nekik ide. Ha már az Isten háta mögött lakunk... Sütöttem neki hamuban sült pogácsát, s megnyugtatott, a többit megoldják. Bízom benne:-)

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg zsír
  • 2 púpos teáskanál só
  • 30 dkg tehéntúró
  • 20 dkg juhtúró
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás + 1 lekenni
  • 4 dl házi tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
Így készült:
A tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
Közben a lisztet, sót tálba tettem, elmorzsoltam benne a zsírt, majd a túrókat és reszelt sajtot. Végül hozzáadtam a tojást és élesztős tejet. Megdagasztottam a tésztát. (Tej kellhet még hozzá, hogy megfelelő állagú legyen a tészta, nekem épp elég volt a 4 dl. A tészta inkább kemény legyen, de formázható.)
40 percnyi kelesztés után kinyújtottam, hajtogattam, majd újabb 20 perc után jó ujjnyi vastagra nyújtottam, tetejét bevagdostam. Kicsi pogácsaszaggatóval kivágtam, tepsibe pakoltam, felvert tojással lekentem.
180 fokon szép pirosra sütöttem őket.
Az utolsó tepsiről kissé elfeledkeztem, jobban megpirultak, de azok lettek a legfinomabbak:-)


Fél hátizsák pogácsával meg a többivel már csak jó szórakozást kívánok az ifjaknak:-)
Még valamit elfelejtettem: 16 éves lett Gergő fiam. A torta a Hugi keze munkáját dicséri:-) Ő keverte a krémet és rakta össze, s milyen büszke volt a végeredményre! Azt is kijelentette, hogy az én szülinapi tortámat ketten fogják készíteni. Arra még decemberig várnom kell:-)
Mit is kívánhatnék...


10 megjegyzés:

  1. Nagyon boldog szülinapot Gergőnek!!! A pogácsákat én is pirultabban szeretem, pont így :) Nagyon meg fogsz hatódni a gyerekeid által sütött tortától, biztosan állíthatom ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, Gergő nevében köszönöm szépen!!!
      Hiszek Neked:-) Amit Ők készítenek, az a leg-leg-leg minden szempontból!

      Törlés
  2. Egy kicsit megkésve kívánok boldog születésnapot Gergőnek! :) Biztos vagyok benne, hogy nagyon jól érezték magukat a fiatalok. ;)
    Nagyon finom pogácsákat készítettél, jó túrós-sajtos ahogy én is szeretem.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gerdi! A héten bukkantam rá a blogodra. Rengeteg sütemény megtetszett, amiket biztosan meg is fogok sütni. Mivel holnap vendégségünk lesz, gondoltam, kipróbálom ezt a pogácsareceptedet. Kicsit tartok az ismeretlen, általam még nem kóstolt pogácsa receptektől, mert számomra az az igazi pogácsa, ami adott esetben még másnap is ehető, nem fulladok meg tőle. Szóval ma délután elkészítettem a pogikat. Az 1 kg lisztből sejtettem, hogy nem lesz kevés, de ennyire nem számítottam.:) Az elkészítése egyszerű, kicsit időigényes a sütése, mivel rengeteg lesz belőle. Frissen nagyon finom, bár mi a párommal szeretjük a sós ízt, így nekünk kicsit kevés lett a 2 teáskanál só. Legközelebb többet teszek majd hozzá. A harmadik tepsinél viszont eszembe jutott, hogy van durva szemű só itthon, és a sütés előtt megszórtam azzal a pogácsákat. Ezek nagyon finomak lettek! :) Remélem, holnapra nem száradnak meg, és a vendégeknek is ízleni fog! Köszönöm a receptet! Zsuzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsi!
      Örülök, hogy sok sütemény megtetszett, annak még jobban, ha meg is sütöd őket. :-) Én mindig sokat sütök, ha nem épp vendégeknek készül, elhordja a család tízóraira. A zsíros pogácsák tovább maradnak roppanósak, bízom benne, másnap is ehető volt, s ízlett a vendégeknek!
      Ami a sósságát illeti... Tapasztalat, hogy 1 kg liszthez két púpozott teáskanál só elegendő, legalábbis a mi ízlésünknek. Persze lehet tenni hozzá picit többet is, de túlzásba sem szabad vinni, mert akkor nem kel meg a tészta. Inkább a tetejére szórjál még, ahogy tetted is, vagy a lekenésre szánt tojáshoz is keverek sót, ha szükségesnek tartom.
      További jó sütögetést! Üdvözlettel: Gerdi

      Törlés
    2. A hozzászólást olvasva, csak az jutott eszembe és megosztom veletek, hogy az utóbbi időben azt tapasztalom, hogy nagyon nagy a különbség a bolti sók ízében, van olyan fajta, amiből 3x annyit kell az ételhez adnom, hogy jó íze legyen, mint egy másik fajtából. Régebben ilyet nem volt.

      Törlés
    3. Kedves Gerdi!
      Bocsánat, hogy csak most írok, de vasárnaptól mostanáig nem volt időm fellátogatni a honlapodra.
      Nos sajnos nem tudok beszámolni arról, hogy a vendégeknek ízlett-e a pogácsa, mert amikor megérkeztek, rá fél órára vettem észre, hogy a két kis szálkás szőrű tacsim a véletlenül nyitva felejtett bejárati kapun távozott, mint Homoki Nagy István "Hegyen völgyön" című filmjében és édeskettesben úgy gondolták nyakukba veszik a világot. Szóval csapot, papot, vendégeket otthagyva a két kutya keresésével töltöttük a délutánt a párommal. Az asztalon hagytam a vendégeknek a pogácsát, meg sütöttem egy sütőtökös, nutellás muffint is, hogy édes süti is legyen, és szolgálják ki magukat, amíg mi kutyakeresőben vagyunk. Utólag elmesélve már vicces, de akkor eléggé siralmasnak találtam a helyzetet, mert az életünk a kis szőrmók! :) Késő délutánra aztán megtaláltuk őket szerencsére, de mire visszaértünk, a vendégeknek lassan távozniuk kellett, úgyhogy a maradék pogácsát elcsomagoltam nekik. :) Azért nekünk is maradt, de én csak hétfőn ettem legközelebb a szombati sütésű pogiból, addigra már egy kicsit megkeményedett.
      Tudsz esetleg ajánlani olyan sósat a repertoárodból, ami több napig is eláll, és megőrzi nagyjából a puháságát?
      Köszönöm szépen előre is! És elnézést, ha fárasztottalak a személyes beszámolómmal.
      A hétvégén valamelyik édes sütidet próbálom ki! ;)
      Üdvözlettel,
      Zsuzsi

      Törlés
    4. Vicuska, igazad lehet a sók közötti különbségben. Én az inkább sokszor kevesebb sót híve vagyok, kóstolgatok, sózok főzés közben. Sütik esetében más, ott azért igyekeztem kitapasztalni a mennyiséget. Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatodat!

      Törlés
    5. Zsuzsi, egyáltalán nem fárasztottál! Jó, hogy megkerültek a kutyusok, a pogácsa nem számít! :-)
      Én szinte mindig nagy mennyiséget sütök -1 kg lisztből-, de 1-2 nap alatt mindig elfogy, így nem igazán tudok beszámolni arról, napok múlva milyen lesz. Amelyik több zsiradékot tartalmaz, az biztosan tovább marad "friss" is.
      Ha sóst és napokig élvezhetőt szeretnél, inkább a ropogós rudakat ajánlanám, az egyik kedvenc az ecetes sós stangli, aminek receptjét megtalálod a blogon. Vagy az omlós sajtos rúd is nagyon finom, de van még jó néhány a blogon. Egy pogácsa is eszembe jutott, a pici pogi nevű, ami talán hosszabb ideig megőrzi állagát.
      Örülök, ha továbbra is beszámolsz a tapasztalataidról!
      Üdv. Gerdi

      Törlés