Rakott kalács

Hogy telik az idő, fel sem tűnt, hogy olyan rég írtam. Pedig van - lenne- mit közzétennem! Ez a kalácsféle még múlt héten készült. Egy újságban látott fotó inspirált. Egy bögre tejjel tökéletesen megfelel csokiöntet nélkül is, egyébként érdemes hozzá elkészíteni, mert nélküle kissé száraz. Máskülönben van aki pont úgy szereti...

Hozzávalók:
  • 40-40 dkg fehér búzaliszt és rétesliszt
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 3 tojássárga
  • 3,5 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 narancs lereszelt héja
  • pár csepp piros ételfesték
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • kakaós cukor és vaníliás cukor a rétegek közé meg a tetejére
  • fél tojásfehérje
Az öntethez:
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
Így készült:
3 dl langyos tejben elkevertem kiskanálnyi cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A liszteket tálba tettem, elvegyítettem a sóval, cukorral, majd elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojássárgákat, élesztős tejet s még annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Nekem fél dl tej kellett még. 
A tésztát 3 részre osztottam. 
Egyikbe belegyúrtam a vaníliás cukrot. A másodikba a kakaót két evőkanálnyi tejjel, a harmadik részbe pedig az ételfestéket és a narancshéjat.
Hagytam 40-45 percet kelni a tésztákat.
Mindegyiket tepsi méretűre nyújtottam. Előbb a kakaós került a tepsibe, ezt megszórtam kevés kakaós cukorral, erre került a  rózsaszín, megszórva vaníliás cukorral, végül a nem színezett tészta, amit lekentem tojásfehérjével és megszórtam vaníliás cukorral.
Hagytam még kelni fél órát, majd 18 fokos sütőben kisütöttem.
Az öntethez a hozzávalókat kis lángon összefőztem.
Még langyosan megvágtam s csokiöntettel nyakon öntve ettük.

A cukor mennyiségét lehet emelni, de én nem szoktam a kelt tésztát túl édesre készíteni. Az öntet is édesít rajta, meg aztán lekvár is kenhető rá, így elegendőnek gondolom a sütivel elfogyasztott cukrot.

10 megjegyzés:

  1. Érdekes recept, de nagyon jól néz ki :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, az idő nagyon múlik, már kezdtelek is hiányolni :-)
    A sütid nagyon szép, első látásra nem is gondoltam volna, hogy élesztős. Nagyon finom lehetett, mint minden nálad :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, Katalin, nem is gondoltam, hogy olyan rég voltam a blogon. De csak úgy repül egyik hét a másik után.
      Köszönöm szépen! Hasonlót láttam gombóc formában egymás mellé pakolva, hamarosan azt is kipróbálom.

      Törlés
  3. Jók a színei! :) Biztos finom is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Vanilin! Persze, hogy finom volt! :-)

      Törlés
  4. Mutatós, én biztosan csokiöntettel szeretném! :)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...