2015. január 25., vasárnap

Túró Rudi őzgerinc formában

Már régóta szemezek ezzel a recepttel egy régebbi Rama receptfüzetben. Legutóbb kényelmesre vettem, a recept alapján szeletes süti készült. Most erőt vettem magamon, s őzgerinc formában készítettem el, mindjárt kettőben. Rájöttem, hogy semmivel sem macerásabb, mint tepsiben sütve, hisz ugyanúgy meg kell gyúrni a lapokat, megkeverni a tölteléket, csak éppen a két kinyújtott lapot a formába nyomkodom bele. És mennyivel mutatósabb, érdekesebb, mint téglalap formában! A csokimáz ugyan elmaradt, nem is kéri a recept, de így is nagyon finom túrós sütemény kerekedett belőle.
Az eredeti receptet persze alaposan átszerkesztettem...

Hozzávalók, 2 őzgerincformához:
A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 10 dkg cukor
  • fél mokkáskanál szódabikarbóna
  • 20 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
  • 65 dkg túró
  • 15 dkg cukor
  • 3 egész tojás
  • 4 evőkanál gríz
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 15 dkg mazsola
Így készült:
A lisztet, kakaót, cukrot, szódabikarbónát tálba tettem, elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojást és tejfölt, összegyúrtam. Ha nem állna össze, lehet még tenni tejfölt hozzá.
A töltelékhez összekevertem a túrót a cukorral és tojással, jó alaposan, majd hozzáadtam a többi belevalót, s jól átkevertem.
A formákat kikentem pici zsírral, kiliszteztem.
A tésztát 2 részre osztottam. Mindkettőt kinyújtottam a forma hosszúságánál kicsit nagyobbra, szélében pedig akkorára, hogy majd lelógjon a forma oldaláról.
A formába igazgattam-nyomkodtam a lapokat, elosztottam a tölteléket bennük. A tészta lehajló részeit egymásra hajtottam.
180 fokos sütőben sütöttem. Ellenőrzésképpen megnyomkodtam a tésztát, hogy kemény-e már, valamint a kibukkanó túrótöltelék barnulása is árulkodó volt.





9 megjegyzés:

  1. A szeletes változatot nagyon szeretjük!! Ez nagyon jól néz ki, de én mégis maradok a szeletes- tepsis változatnál! :)))

    VálaszTörlés
  2. Ó, gyerekkoromban milyen gyakran sütöttük! :) Nagyon guszta lett! :)

    VálaszTörlés
  3. Na, ilyet se ettem még, nagyon mutatós :) Dobhatnál egy szeletkét :)

    VálaszTörlés
  4. Szép guszta lett, én is sütöttem egyszer hasonlót :-)

    VálaszTörlés
  5. A nagymamám rengetegszer készített ilyet és imádtam - természetesen. :-)) Én is beütemezem magunknak.

    VálaszTörlés
  6. Ez valóban finom lehet! Tetszetős recept! :)

    VálaszTörlés
  7. Egyszer már én is készítettem így, és nagy keletje volt. A tied is nagyon szép lett! :)

    VálaszTörlés
  8. Imádom ezt a süteményt, mindig az őzgerinces változatot készítem. Már vagy 25 éve kaptam a receptet a volt sógornőmtől, azóta is kedvencem. :) Guszta nálad is, úgy leemelnék egy szeletet (tudom, tudom, már nálatok sincs belőle:).

    VálaszTörlés