Túrós bukta

Kicsit cifrázva:-) Hazajővén a munkából, evés, ivás és némi szusszanást követően jött az örökzöld kérdés: mi legyen a vacsi? A házi túrót szerettem volna valamilyen formában felhasználni hozzá. Nem túl hosszú tanácskozást követően úgy döntöttünk, a legjobb dolog, ami a túróval történhet, hogy bukta töltelékeként végzi. Mondjuk vacsorára nem a legtökéletesebb, de marad belőle tízóraira is, s ha nem visszük túlzásba a vacsorázást, holnapra a lencseleves mellé is.



  • 1 kg liszt
  • 5 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 teáskanál só
  • 3 tojássárga
  • 0,6 dl olaj
A töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál gríz
  • 1 citrom lereszelt héja

  • 1 tojássárga lekenni 
  • kevés cukor beszórni
Így készült:
3 dl tejet megmelegítettem, elkevertem benne 1 teáskanálnyi cukrot, s belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni. Közben a lisztet, sót, cukrot, vaníliás cukrot elvegyítettem, beletettem a tojássárgákat, az élesztős tejet s gyúrni kezdtem. Közben annyi langyos tejet öntöttem még hozzá, hogy összeálljon a tészta, de ne legyen azért túl kemény sem. Végül két részletben hozzáöntöttem az olajat s megdagasztottam a tésztát.
40-50 percig letakarva, meleg helyen kelesztettem.
Közben elkészítettem  tölteléket: a túrót villával áttörtem, s elkevertem a cukorral, grízzel, citromhéjjal.
A megkelt tésztát kettéosztottam. Előbb egyik felét nyújtottam ki enyhén lisztezett deszkán, s tenyérnyi téglalapokra vágtam. A tésztadarabok egyik felét éles késsel megcsíkoztam, a másik felére 1-1 kanálnyi tölteléket tettem s feltekertem.
Úgy tettem a sütőpapírral bélelt tepsibe, hogy a csíkozott fele kerüljön felfele.
Lekentem tojássárgával, s csipetnyi cukrot szórtam mindegyikre.
180 fokos sütőbe tettem, pirulásig sütöttem.
Míg sült, a tészta másik feléből is előkészültek a bukták, majd azok is kisültek.

Így utólag, ugyanis még hétfőn sültek, el tudom mondani, hogy bizony nem maradt másnap ebédre, mindössze 4 darab. Az első tepsivel majdnem elfogyott még aznap este. Ízlett a társaságnak. :-)
Csak egy baja volt, ami nálam szinte mindig előfordul, amikor túró kerül a kelt tésztába: a töltelék egy része itt-ott kiszökik. Nem tudom, miért...

14 megjegyzés:

  1. Tudod Gerdi én is nagyon szívesen enném ám a kelt tésztás finomságokat, de nem engedem meg ezt a luxust magamnak! :) Inkább csak gyönyörködöm a tiédben és megeszek bánatomban egy banánt! :))))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek. Azt hiszem hamarosan én is készítek valami hasonlót.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek lettek, tetszenek! :)

    VálaszTörlés
  4. Milyen jó ötlet a buktát így formázni és ezzel kicsit feldobni! :) Nagyon guszták lettek! :)

    VálaszTörlés
  5. Igazán guszták így kicifrázva... :) Imádom a buktát... akár túrósan is.

    VálaszTörlés
  6. Guszták nagyon! Tetszik a tetején ez a bevagdosás :-) És milyen fincsi lehet.....

    VálaszTörlés
  7. Milyen szép csinoskák lettek! :) Mi leginkább reggelire fogyasztunk péksütit, de a nap bármely időszakában szívesen eszegetem. ;)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon csinoskák. Az a legfinomabb, amikor egy kis töltelék kiszökik és rápirul :)

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm szépen Nektek a kedves hozzászólásokat!

    VálaszTörlés
  10. Kedves Gerdi a párommal megcsináltuk e remek receptet írtad azt hogy nem tudod miért folyik ki a masszád.
    A megoldás az mikor hajtod össze a krémmel töltve a tésztát arra ügyelj ,hogy a be vagdalt rész ne érintkezzen a krémmel vagyis úgy hajtogasd fel mint a bejglit csinálnál tuti nem folyik ki majd a töltelék,,,

    VálaszTörlés
  11. [img]http://kepfeltoltes.hu/view/160730/13898496_1393399837343736_1148904076_o_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img]

    így néz ki a miénk...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Yvett! Örülök, hogy elkészítettétek a sütit! A tanácsnak is örülök, mert a túrótöltelék azóta is előszeretettel szökik ki a tésztából. Köszönöm szépen, legközelebb így készül! :-)
      A fotót a sütitekről sajnos nem tudtam megnézni, a link ide vezetett, a blogra. De biztosan nagyon szép lett! Üdv. Gerdi

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...