Omlós almás pite

Egy "hétköznapi" vasárnapnak indult a mai nap, ami főzéssel, sütéssel, aztán pihenéssel telt volna. Egy hirtelen fordulattal aztán színesedett a szürkének induló nap: beharangoztam a készülő almás pitét a testvéreimnek, s hívtam őket kóstolgatni. S jöttek, persze nem csak a süti miatt. Természetesen nagyon örültem, s gyorsan kavartam még egy sütit, nehogy ne legyen elég a nagy tepsi almás. Szerencsére, mert mindössze egy csík maradt a tepsiben belőle, amiből vágtam néhány kockát a fotóhoz. Gergő abból is egyet megevett, míg én hátat fordítottam. :-) Azt hiszem, már nem is kell dicsérnem. Tényleg finom lett, ezért is örökítem meg, bár jó néhány almás pite recept van már a blogon. De kicsit mind más...


Hozzávalók:
A lapokhoz:

  • 50 dkg liszt
  • nagy csipet só
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg zsír
  • 12 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
  • lekvár (őszibarack dzsem)
  • 1,5 kg alma
  • 16 dkg cukor
  • 3 evőkanál gríz
  • 1 mokkáskanál mézeskalács-fűszerkeverék (vagy fahéj)
Így készült:
A lisztet, sót cukrot tálba tettem, elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a tojásokat, s tejfölből annyit, hogy összeálljon a tészta.
1-2 órát hideg helyen pihentettem.
Közben az almát megmostam, s héjastul lereszeltem. Kicsavartam a levét, hozzáadtam a cukrot, grízt, fűszerkeveréket.
A tésztát kettéosztottam, mindkettőt tepsi méretűre nyújtottam (28×36 cm-es). Egyik lapot sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, lekentem lekvárral, elosztottam rajta az almát s befedtem a másik lappal. A tetejét megszurkáltam villával s 180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult.
Sülés után beszórtam a tetejét porcukorral.

A lekvár azért került bele, mert már megint sikerült több üveggel megkezdeni, s csak foglalják a helyet a hűtőben. Másféle is használható, de akár el is hagyható. A töltelékbe kerülő cukor mennyisége pedig az alma savanyúságától is függ. Most nem savanykás alma került  pitébe, így a cukorral is csínján bántam. 

7 megjegyzés:

  1. Guszta! :) Már több helyen láttam, hogy gríz is kerül az almás pite töltelékébe, és én ugyan még nem sütöttem így, de nem lehet rossz, a fotókon nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, Hankka!
    Azért kerül bele a gríz, mert a nyers alma levét felissza, így nem áztatja el a tésztát. Anyukám mindig így csinálta, én is grízzel szoktam.

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de imádom az almás pitét! Nagyon szépek! Én még nem csináltam grízzel, de nagyon jó ötlet.

    VálaszTörlés
  4. Én is szeretem az almásat! A mézeskalács fűszerkeverék jó ötletnek tűnik, még nem jutott eszembe almáspitébe tenni, ellenben a fahéjat sosem hagynám ki, nagyon kedvelem az illatát :)

    VálaszTörlés
  5. De jó hogy csak ilyen kevés maradt, örülj neki :-)
    Az almás töltelékeket mi is nagyon szeretjük, főleg mézeskalács fűszerrel lehet nagyon finom!

    VálaszTörlés
  6. Bármikor jöhet az almás pite, nagy kedvenc nálunk is. :)

    VálaszTörlés
  7. Szerintem az almás megunhatatlan :) Nagyon guszta, látszik, hogy istenien sikerült :)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...