2016. március 15., kedd

Kossuth kifli

Ami igazából nem is a hagyományos értelemben vett kifli, hanem kevert tészta félhold alakúra kiszúrva.
Az iskolában a felsős kollégák egy izgalmas vetélkedőt szerveztek a gyerekeknek az ünnep alkalmából. Egyik feladat az volt, hogy egy szülő által sütött süti kóstolása után találják ki az összetevőit. Gondoltam, ha már a felsősök sütiznek, nehogy már az apróságaink kimaradjanak a jóból! :-) Előkerestem Anyukám receptjét, s mindjárt sütöttem két tepsivel is. Egyik itthon maradt, a másikat elvittem munkába. A nagy késő délutáni sietségben egy kis baki is becsúszott, a második adagból kifelejtettem a tejet. Akkor jutott eszembe, mikor belevágtam, s feltűnt, hogy keményebb, mint az elsőként kisült s közben gyorsan apadó társa. Ehető volt persze, csak nem pihe-puha, mint lennie kellett volna. De így is elfogyott...

 Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg margarin
  • fél csomag sütőpor
  • 1 dl tej
  • csipet só
  • 1 citrom leve és héja
  • 10 dkg dió
Így készült:
A tojásokat szétválasztottam.
A sárgákat a cukorral habosra kevertem, majd hozzákevertem a mikróban megolvasztott margarint. Beletettem a citrom lereszelt héját és kicsavart levét, a sütőport, lisztet és a tejet. Alaposan elkavartam.
A tojásfehérjéket a csipet sóval felvertem, beleforgattam a masszába.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam. (34×26 cm-es tepsiben készült.)
A diót aprítógépben durvára daraboltam, rászórtam a süti tetejére.
180 fokon addig sütöttem, míg a teteje pirulni kezdett, de a biztonság kedvéért tűpróbát is végeztem.
Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval kifliket vágtam belőle.
Attól tartottam, lapos lesz a süti 25 dkg lisztből készítve, de nem volt az. Szépen megnőtt, s jó levegős, puha süti lett. Amennyiben nem marad ki belőle a tej! :-)




6 megjegyzés:

  1. Nagyon kitettél magadért :-) Jól néznek ki, szép magasak lettek! Szép sütik egy szép ünnepre :-)
    Ilyet még nem ettünk, pedig már sokat hallottam róla. Egyszer ki kéne próbálni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! :-)
      Anyukám viszonylag gyakran készítette, én nem annyira. Pedig tényleg gyorsan megvan, és finom is!

      Törlés
  2. Szépek! :) Én is többször találkoztam már a receptjével, egyszer nálam is elkészül majd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Vanilin! Egyszerű, gyors, és finom süti. Érdemes elkészíteni! :-)

      Törlés
  3. Több receptet is olvastam, sehol nem írják a tejet, bár nálad is lemaradt a receptfelsorolásból :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó, köszönöm, hogy figyeltél, javítottam is! Fogom is ám a fejem, ezen lovagolok, hogy kimaradt a második sütiből a tej, erre meg a hozzávalókból is kihagyom... Pedig az kell bele, sokkal puhább a süti vele. :-)

      Törlés