Hozzávalók:
A tésztához:
- 55 dkg liszt
- 20 dkg zsír (+ egy kevés a formák kikenéséhez)
- 20 dkg porcukor
- 2 tojás
- 2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 1,5-2 kg alma
- 20 dkg cukor
- 1 citrom kicsavart leve
- 4 evőkanál gríz
- 1 teáskanál mézeskalácsfűszer (vagy fahéj)
Így készült:
A lisztet elmorzsoltam a zsírral, majd hozzáadtam a cukrot és tojásokat, végül apránként a tejfölt. Annyi kell belőle, hogy összeálljon a tészta.
A meggyúrt tésztát pihenni hagytam.
Közben a megmosott almákat lereszeltem, levét kicsavartam. Elkevertem a cukorral, grízzel, citromlével, fűszerrel.
A formákat vékonyan kikentem zsírral.
A tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam, közepes pogácsaszaggatóval kiszaggattam. A maradék tésztából, illetve a hulladékból, amit újra összegyúrtam, kis formákat vágtam ki.
A korongokat beleillesztettem-nyomkodtam a formákba, megtöltöttem reszelt almával, 1-1 kis formát tettem a tetejére.
180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a tészta kissé megpirult.
Mikor kissé hűlt, kiszedtem a formából. Egész könnyen kijöttek, kissé meglazítva szélét s felfordítva engedelmesen beleborultak a tenyerembe.
Mikor az összes forma megtelt ( 36 van belőle), a maradékot szilikon muffinformákba tettem. Aztán a töltelék fogyott el, az utolsó 6 kosárkába birsalmalekvár került.
A család csupán a tejszínhabot hiányolta róla, de hát az almás pite sem tejszínhabbal készül. Kénytelenek voltak anélkül megenni. Így is finom volt! :-)
De szépek lettek! Nekem is vannak ilyen formáim, de az utóbbi időben nem tudom mi történt, mert a kisült tészták nem nagyon akarnak kijönni belőle....
VálaszTörlésKöszönöm! :-) Mikor először sütöttem a formákban, nem jöttek ki egykönnyen, de most igen. Ki is kentem a formákat, meg a tészta is zsíros volt. Talán ez a titok...
TörlésKöszönöm Gerdi! Egy kis olvasztott margarinnal én is kikentem őket, mégsem akartak kijönni, igaz csak ecsettel, úgy látszik mindenhova nem került belőle. És a margarin nem zsír :-) De mikor először sütöttem, akkor semmivel nem kentem, mégis kijöttek :-) Igaz, akkor a tészta kicsit más volt. Na majd legközelebb...
TörlésTényleg nagyon helyesek lettek! :)Nálunk is a fonnyadt alma pitében végezte. A ráncos alma már senkinek nem kellett, a belőle készülő pitét viszont nagyon gyorsan eltüntette a család.
VálaszTörlésKöszönöm, Vanilin! Hát igen, ez nálunk is így volt. Az almás sütire mindig vevők. :-)
Törlés