2016. március 6., vasárnap

Krémes-habos piskóta

Múlt hétvégi "alkotás". Valami krémeset szerettem volna, viszonylag gyorsan. Ha lapokat sütök, macerásabb, no meg még puhulnia is kell egy napot, nekem meg nem volt még egy napom. :-) A piskóta mellett döntöttem, mert az kihűlés és töltés után szinte rögtön szeletelhető és ehető. Jó sok krémet kavartam, és még hab is került a tetejére. Épp ilyenre vágytam! :-)

Hozzávalók:

  • 6 tojásos piskóta
  • 1 l tej
  • 10 evőkanál liszt
  • 3 tojássárga
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 6 dl tejszín + 3 evőkanál cukor
  • habfixáló
Így készült:
A piskótát kikavartam, sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítottam, kisütöttem.
A lisztet (közepesen púposan kanalaztam) kevés tejjel és a tojások sárgájával simára kevertem, majd fokozatosan hozzáadtam a többi tejet. A vaníliás cukorral együtt állandóan kavargatva felfőztem.
Kavargatva hagytam kihűlni. Közben a vajat a cukorral elkevertem, s kanalanként hozzáadtam a kihűlt lisztes pépet. Habosra kevertem, a kihűlt piskótára simítottam.
A tejszínt a cukorral habbá vertem. A végén két habfixáló is került bele, nem nem akart eléggé keménnyé verődni.
A habot a krémre simítottam, kanál hátával hepehupásra igazítottam.
Tartottam tőle, hogy a sok péptől lisztízű lesz a krém, de nem, nem volt az. Finom volt, jól is jött, hogy a vasárnap délutáni pihenés (végre!) közepette van mire rájárni. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése