Hozzávalók:
A lapokhoz:
- 60 dkg liszt
- csipet só
- 15 dkg margarin
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 20 dkg porcukor
- 1 nagy tojás
- 2 evőkanál méz
- 1 dl tej
A krémhez:
- 8 dl tej
- 8 evőkanál gríz
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 25 dkg margarin
- 20 dkg cukor
Így készült:
A lisztet, sót, szódabikarbónát, cukrot elmorzsoltam a margarinnal, majd hozzáadtam a mézet, tojást, tejet s összegyúrtam. Kicsit ragacsos lett, ezért még egy evőkanál lisztet gyúrtam hozzá.
A tészta pihent 1-2 órát, de ez nem kötelező, csupán így alakult a tennivalóm.
Négy részre osztottam a tésztát, tepsi méretűre nyújtottam mindegyiket (28×34 cm) s sorra 180 fokon addig sültek, míg világosbarna színük lett. Hamar sül, figyelni kell rá.
A tejből, grízből, vaníliás cukorból tejbegrízt főztem. Hagytam kihűlni, időnként átkavartam.
A margarint a cukorral elkevertem, hozzákanalaztam a kihűlt tejbegrízt. Addig kell kavarni, míg a cukor nem ropog benne.
A közben kihűlt lapokat megtöltöttem a krémmel.
Másnapra jól átpuhult, könnyen lehetett szeletelni.
A tetejére csoki vagy porcukor kerülhet, ezúttal így csupaszon készült. A porcukor semmiképp nem hiányzik róla, elég édes így is, sőt.
Csokival a tetején, valamint több krémmel készült legutóbb:
A krémhez való tejbegríz 1 l tejből és 10 evőkanál grízből készült. A tetejére pedig 10 dkg csoki lett felolvasztva 2 evőkanál olajjal. Egyébként ugyanúgy készült.
Karácsonyra is érdemes elkészíteni!
Egyik nagy kedvencem!!!! Én is mindig melengetem a belevalót, nagy újító vagy! Ezt, így, ki KELL próbálnom! :D
VálaszTörlésVicuska, csak leegyszerűsítettem a dolgomat! :-) S miért is ne, ha így is működik? Mert emlékszem, Anyukám nem egyszer kínlódott a lapokkal: az összegyúrás után gyorsan ki kellett nyújtani, különben megkeményedett. Így nem fenyeget ez a veszély. Remélem, Neked is beválik! :-)
TörlésEzt a módszert ki fogom próbálni :)
TörlésEz (is) nagyon finom lehet :-) és nagyon szép az ibolyád :-)
VálaszTörlésIsteni süti! :)
VálaszTörlés