2016. március 15., kedd

Mézes zserbó

Újságlapozgatás közben megláttam a fotóját, s rögtön tudtam, melyik süti lesz a hétvégi befutó. Előkerestem a régi receptemet, annak alapján készült. Eredetileg úgy kéne, hogy a cukrot, mézet, margarint, tejet, tojást összemelegíteni gőz fölött, de egyszer tettem egy próbát úgy, hogy csak simán összegyúrtam a hozzávalókat. Úgy is finom lett, azóta többnyire kihagyom a kézégetős részt. Lehet, nem teljesen ugyanaz az eredmény, de ha a gyerekek minden szelet után megdicsérik a sütit, akkor valószínűleg így is finom. Persze nekem is ízlett! :-)


Hozzávalók:
A lapokhoz:

  • 60 dkg liszt
  • csipet só
  • 15 dkg margarin
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 20 dkg porcukor
  • 1 nagy tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 1 dl tej
A krémhez:
  • 8 dl tej
  • 8 evőkanál gríz
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
Így készült:
A lisztet, sót, szódabikarbónát, cukrot elmorzsoltam a margarinnal, majd hozzáadtam a mézet, tojást, tejet s összegyúrtam. Kicsit ragacsos lett, ezért még egy evőkanál lisztet gyúrtam hozzá.
A tészta pihent 1-2 órát, de ez nem kötelező, csupán így alakult a tennivalóm.
Négy részre osztottam a tésztát, tepsi méretűre nyújtottam mindegyiket (28×34 cm) s sorra 180 fokon addig sültek, míg világosbarna színük lett. Hamar sül, figyelni kell rá.
A tejből, grízből, vaníliás cukorból tejbegrízt főztem. Hagytam kihűlni, időnként átkavartam.
A margarint a cukorral elkevertem, hozzákanalaztam a kihűlt tejbegrízt. Addig kell kavarni, míg a cukor nem ropog benne.
A közben kihűlt lapokat megtöltöttem a krémmel. 
Másnapra jól átpuhult, könnyen lehetett szeletelni.

A tetejére csoki vagy porcukor kerülhet, ezúttal így csupaszon készült. A porcukor semmiképp nem hiányzik róla, elég édes így is, sőt. 


5 megjegyzés:

  1. Egyik nagy kedvencem!!!! Én is mindig melengetem a belevalót, nagy újító vagy! Ezt, így, ki KELL próbálnom! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, csak leegyszerűsítettem a dolgomat! :-) S miért is ne, ha így is működik? Mert emlékszem, Anyukám nem egyszer kínlódott a lapokkal: az összegyúrás után gyorsan ki kellett nyújtani, különben megkeményedett. Így nem fenyeget ez a veszély. Remélem, Neked is beválik! :-)

      Törlés
    2. Ezt a módszert ki fogom próbálni :)

      Törlés
  2. Ez (is) nagyon finom lehet :-) és nagyon szép az ibolyád :-)

    VálaszTörlés