- 1 kg liszt
- 2 teáskanál só
- 2 evőkanál búzakorpa
- 1-1 nagyobb csipet morzsolt petrezselyem, oregánó, bazsalikom
- 2,5 dl tej + langyos víz szükség szerint
- 1 teáskanál cukor
- 5 dkg élesztő
- olívaolajban eltett aszalt paradicsom
Így készült:
Az aszalt paradicsomot -fél kis üvegnyit- feldaraboltam.
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót, korpát, zöldfűszereket tálba tettem (nem túl sokat, hogy ne uralkodjon az ízük), hozzáöntöttem a felfutott élesztős tejet, s gyúrni kezdtem. Közben adagoltam a langyos vizet, annyit, hogy megfelelő keménységű legyen a tészta. Végül belekerült a darabolt paradicsom az olajjal együtt, amiben volt. Megdagasztottam a tésztát s letakarva kelni hagytam.
Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítottam, 3 részre osztottam. Hosszúkásra formáztam, néhányat csavartam rajta.
Papírral bélalt gáztepsibe tettem a 3 rudat. Hagytam még pihenni 10 percnyit, majd betettem a hideg sütőbe, beállítottam 180 fokra s addig ültek odabent, még szép piros, kopogós héjuk sült.
Leányzónak mindig le kell vágjam a kenyérsarkot még azon frissiben. Ő tesztelte ezúttal is. Finom lett, magában is, de vajjal megkenve nem is kellett más rá.
De nagyon jól néz ki! Mintha pék sütötte volna :-) Belül szép foszlós, kívül ropogós, úgy ahogy lennie kell :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Katalin! :-)
TörlésNagyon finom és még edzésben is tart :)
VálaszTörlésKöszönöm, Vicuska! Az már biztos, főleg a dagasztás miatt! :D
Törlés