Így sikerültek:
Hozzávalók:
- 4,5 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 5 dkg élesztő
- 1 csapott teáskanál só
- 1 kg liszt
- 2 tojás
- 12 dkg vaj
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 3 evőkanál tejföl
- 20 dkg cukor
- 1 evőkanál vaníliás pudingpor
Így készült:
4 dl tejet megmelegítettem, elkevertem benne egy evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztet, sót, többi cukrot elmorzsoltam a vajjal.
Hozzáadtam a tojásokat és élesztős tejet, s összegyúrtam. Közben még kevés tejet adtam hozzá, úgy fél dl-t, hogy ne legyen nagyon kemény a tészta.
A megdagasztott tésztát letakarva kelni hagytam.
A töltelékhez a túrót villával áttörtem, majd elkevertem a hozzávalókkal.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, 16 gombócra osztottam.
Mindegyiket nagyjából téglalap alakúra nyújtottam, elkentem rajta egy evőkanál tölteléket -ami időközben a megolvadt cukortól elég folyóssá vált-. Feltekertem, mint a kalácsot, majd kettéhajtottam. Letettem a deszkára úgy, hogy egymáson legyen a két összehajtott fél, s középen átvágtam, de nem teljesen, a két vég találkozásánál maradjon egyben. Az átvágott részt kihajtottam két oldalra, s így tettem a tepsibe, amit papírral béleltem.
Hagytam kevés ideig kelni, majd 180 fokos sütőben pirosra sütöttem.
Ahogy a kelt tészták, ez is frissen a legfinomabb, de jó volt másnap tízóraira is, azaz nekem ebéd gyanánt szolgált a munkahelyen.
Nagyon szépek lettek! Az ilyen megformázott sütik mindig nagyon mutatósak tudnak lenni :-)
VálaszTörlésSzépséges! <3
VálaszTörlés