Megint a naptárból sütöttem. Egy ideje nézegetem ezt a krémes receptet, s bár voltak kétségeim a sikert illetően, mivel sokkal egyszerűbb, mint az igazi krémes, így belevágtam. Meglepően finom lett. A lap is, meg a töltelék is.
Az arányokon változtattam, a nagy tepsimhez igazítva. Így írom le a hozzávalókat.
Hozzávalók:
A lapokhoz:
- 35 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- csipet só
- 1 egész tojás +1 sárgája
- 1 evőkanál ecet
- 1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 12 dl tej
- 4 csomag vaníliás pudingpor
- 22 dkg + 2 evőkanál cukor
- 10 tojás fehérje
- 1 csipet só
Így készült:
A lapokhoz a lisztet, sót a margarinnal elmorzsoltam. Hozzáadtam a tojást meg az egy sárgáját, ecetet, tejfölt. Nekem 1 evőkanállal elég volt, mert nagy volt a tojás. Addig gyúrtam, míg sima lett.
2 részre osztottam, tepsi méretűre nyújtottam őket, 175 fokon egymás után tepsi hátán kisütöttem. Sülés közben kisebb lett a lap s felpúposodott, akár a leveles tészta.
A töltelékhez a pudingporokat kevés tejjel elkevertem, s a többi tej hozzáadásával meg a 2 evőkanál cukorral felfőztem.
Közben a Férjem a tojásfehérjéket előbb a csipet sóval, majd a többi cukorral keményre verte. Mikor felfőtt a puding, elkezdtem kanalanként hozzáadni a habot, közben a lángon hagytam. Még kellett volna együtt főzni 1-2 percig, de amint belekerült az egész hab, le is vettem, mert elkezdett odaégni az edény aljához.
Az alsó lapra kentem a tölteléket, melegen kissé folyós volt, a szélein vissza kellett tessékelnem a lapra. De amint hűlt, szépen megdermedt. A másik lapot felszeletelve tettem rá.
A recept szerint nem kell felvágni előre a lapot, én nem hittem neki. De igaza volt, kipróbáltam, miután megdermedt, felvágható a töltelék kifolyása nélkül.
Azért mégiscsak jók ezek a naptáras receptek:-)
S hogy honnan ennyi fehérjém? Már vagy 2-3 hónapja gyűjtögetem őket a mélyhűtőben, igaz, más célra, de majd lesz arra is. Muszáj volt ezt kipróbálnom! Mikor élesztőset sütök, többnyire csak a sárgákat teszem bele, a fehérjét teszem a többihez, a jégre. S kiolvadva ugyanúgy viselkedik, mint frissen.
Arról meg fogalmam sem volt, hány fehérje van a dobozban. Ezért lemértem a laptól megmaradt fehérjét (3,3 dkg volt), s annyit öntöttem ki a dobozból, hogy 9-szer annyi legyen.
Mivel anyák napja is van, a virágok és a krémes mellé még kívánok minden Édesanyának sok boldogságot!
Újra elkészült, az eredeti mennyiségekkel. Így is elegendő a nagy tepsihez, bár a lap vékonyabb lett, de nem is kell hogy vastag legyen, a krém a lényeg!
A lapokhoz: 25 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 nagy tojás, csipet só, 1 evőkanál ecet, tejföl. Bár most tejföl nélkül összeállt a tészta.
A krémhez pedig : 4 csomag vaníliás pudingpor, 5 dl tej és 5 dl víz, 30 dkg cukor és 9 tojásfehérje.
Az elkészítés menete ugyanaz, kivéve, hogy nem szeleteltem fel a felső lapot. És tényleg szeletelhető úgy egyben!
Ilyen lett:
A lapokhoz: 25 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 nagy tojás, csipet só, 1 evőkanál ecet, tejföl. Bár most tejföl nélkül összeállt a tészta.
A krémhez pedig : 4 csomag vaníliás pudingpor, 5 dl tej és 5 dl víz, 30 dkg cukor és 9 tojásfehérje.
Az elkészítés menete ugyanaz, kivéve, hogy nem szeleteltem fel a felső lapot. És tényleg szeletelhető úgy egyben!
Ilyen lett:
Tökéletes lett a krémesed, nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésMarisz, köszönöm szépen:-)
TörlésNagyon szép lett, s milyen szabályos szeletek:) Nekem nem kedvencem a krémes, de szerintem az én párom nagyon szeretné, nem hiszem, hogy evett ilyet valaha. Nálam állandóan gyűlnek a fehérjék, talán, mert túl sokat sütök. Tejfölös dobozban gyűjtöm most, a tetejére mindig húzok egy vonalat, így tudom éppen mennyi van benne, de szoktam jégkocka tartóban is gyűjteni. A következő adagból ezt fogom készíteni. Boldog névnapot utólag is a férjednek:)
VálaszTörlésTrollanyu, köszönöm! Az ötletet is a fehérjék számolására, alkalmazni fogom! Nekem eszembe sem jutott, hogy számoljam, már azért sem, mert olyan receptet kaptam, amelyben a fehérjék űrtartalma számít, s ugyanannyi kell a többi hozzávalóból is.
TörlésRemélem, Aranyembernek ízleni fog!
Még sosem volt bátorságom nekifogni, gyönyörű lett:)
VálaszTörlésKati, köszönöm!Ehhez bátran hozzáfoghatsz, hisz sokkal egyszerűbb, mint az igazi krémes, s úgy gondolom, nem lehet elrontani.
TörlésBoldog névnapot a férjednek utólag is, finom sütit készítettél neki! :) Ezer éve nem sütöttem krémest, de most, a képeidet nézve nagyon megkívántam! :)
VálaszTörlésHankka, köszönjük szépen! Én sem sütök túl gyakran krémest, régebb egyáltalán nem sütöttem, mert megsütötte Anyukám. Most azért Férjem kedvéért nekilátok néha. Neki ugyanis kedvence.
TörlésJó ez a recept, nagyon szépek lettek a lapok is a krém is! Nekem is van egy doboz fehérjém, pontosan úgy gyűjtöm, mint trollanyu, vonalkákat húzok a doboz tetejére, így pontosan tudom hány fehérje van benne.
VálaszTörlésHajni, köszönöm! A gyűjtési ötletet Neked is köszönöm, megjegyeztem:-)
TörlésSzép lett a krémesed, nagyon jól sikerült a szív a tetején! Utólag boldog névnapot a férjednek, és téged Isten éltessen Anyáknapján!
VálaszTörlésKatalin, köszönjük szépen!
TörlésIsten éltesse a férjedet, finomságot készítettél neki megint! És az a szív rajta...:))
VálaszTörlésZsuzsa, köszönöm! Ha már anyák napja, legyen szív is:-)
TörlésIsten éltesse a férjed! :) Nagyon szeretjük a krémest, de nekem most nincs a fagyasztómban fehérje. Finom lehet tejjel is a krém, nekem vízzel kell főzni a pudingport a krémeshez, úgy is isteni! :)
VálaszTörlésCsilla, köszönjük! A következő, amit kipróbálok, a vízzel főzött krémes, már ajánlotta egy kedves bloggertársunk. Szerinte a tej elnehezíti a krémet, vízzel az igazi. Kíváncsi vagyok, de lehet, eltelik egy év is, mire megint krémest sütök:-)
TörlésNagyon finomat készítettél a férjecskédnek:) Sajnos nekem sosem gyűlne össze 10 fehérjém :)
VálaszTörlésJanka, mert megérdemli:-) Gyűjtsem neked? Nálam valahogy mindig marad 1-2-3, öntöm a többihez.
TörlésÍrtó jól néz ki! Én nem is értem, megesküdtem volna, hogy már feliratkoztam hozzád....na mindegy, most pótoltam! Szuperek a receptjeid! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Ditti! De aranyos vagy, köszöntelek "hivatalos" olvasóim között:-)
Törlés