Elsőként ez az édes-krémes itóka kerül terítékre:
Hozzávalók:
- 15 dkg fehér csokoládé
- 2 dl tejszín
- 1 dl tej
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1 rúd fahéj
- 8-10 szem szegfűszeg
- 1,5 dl szilvapálinka (eredetileg fehér rum)
Így készült:
A tejszínt, tejet, fűszereket kis lábasban főni tettem, közben beledaraboltam a fehér csokit. Néha megkavargattam, majd pár percig főztem, közben odafigyeltem rá, ki ne fusson.
Betettem a kamrába hűlni. Mikor kihűlt, hozzákevertem a pálinkát. Nekem nem volt itthon rum, lehet, azzal jobb is lenne, mert a pálinka íze érzik rajta. Ma már finomabb volt, s gondolom, pár nap hűtőben való érlelés után -a fűszereket benne hagytam, majd fogyasztás előtt szűröm le- még finomabb lesz.
A receptet (Receptözön, 2015/12.) már korábban kinéztem. Kéne még bele egy teáskanál mézeskalácsfűszer, ezt most kihagytam, nem szerettem volna, hogy az az íz domináljon. De ha karácsonyra is elkészítem, semmiképp sem hagyom ki! :-)
Nagyon jól néz ki a likőröd, szép hangulatos képeket készítettél róla :-)
VálaszTörlésMegkaptam a képet és a jelentkezésedet, várom a következőt :-) és hogy hogy ízlett a gyömbér :-)
És még azt szeretném megkérdezni - mert látom Te már több likőrt is készítettél - hogy az ilyen likőröknek, amikben tej vagy tejszín van, azoknak mennyi a "szavatossági idejük"
VálaszTörlésKöszi!
Köszönöm szépen, Katalin!
TörlésA tejes, tejszínes likőrökből keveset szoktam készíteni, amennyi el is fogy rövid időn belül. Persze csakis bulikra, ünnepekre, mert amúgy ránk romlana. Bár az alkohol, cukor, főzés tartósítja valamennyire, azért két hétnél tovább nem merném tartani, akkor is hűtőben. Hétvégén elviszem a maradékot vendégségbe, ott majd megisszuk. :-)
Köszi a válaszodat! A hétvégére jó mulatást kívánok :-)
TörlésHű!! Arra nagyon kíváncsi vagyok! Biztos finom. ��
Törlés