Nagyon rég készítettem tiramisut, pedig a család oda van érte meg vissza. Most, hogy kis keresztlányunk szülinapja volt, s Ő azt biztosan szereti, kapóra jött. Fele csinosabban, torta formára készült (erről nem készült fotó), másik fele itthon maradt, a gyerekeknek. Bár nem a megszokott összetételű, az ízvilág igen hasonló volt. A lényeg, hogy mindenkinek ízlett!
Hozzávalók:- 6 tojásos piskóta
- 25 dkg babapiskóta
- 0,5 dl víz
- 1 dl főtt kávé
- 2-3 evőkanál rumaroma
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 dkg mascarpone
- 4 dl tejszín
- 7 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliaízű pudingpor
- 6 dl tej
- 1 evőkanál kakaó
Így készült:
A piskótát a szokásos módon elkészítettem. Mikor kihűlt, vízszintesen kettévágtam.
A krémhez a pudingokat kevés tejjel elkevertem, majd a többi tej hozzáadásával sűrű krémmé főztem. Hagytam kihűlni, közben megkevergettem.
A tejszínt 1 evőkanál cukorral felvertem.
A pudingot, fele mascarponét elkevertem a 4 evőkanál cukorral, majd több részletben hozzáadtam a hab felét.
A vizet, kávét, rumaromát, vaníliás cukrot elkevertem.
A krém felét az alsó piskótalapra kentem. Kiraktam a kávés lében megmártott babapiskótákkal. Rá került a krém másik fele, majd beborítottam a másik piskótalappal. Tetejére került a mascarpone, 2 evőkanál cukor és a hab másik felének keveréke.
Kakaóport szitáltam rá.
Utólag jutott eszembe, hogy kevesebb hókuszpókusszal járt volna, ha nem felezem a tejszínhabot meg krémsajtot, hanem az egészet összekeverem a pudinggal. Így is jutott volna a tetejére is a krémből, s kissé lerövidíti a munkaidőt.
Nagyon guszta lett! Tetszik hogy alul-felül van egy lágy piskótaréteg, gondolom szebben is lehet szeletelni. Nagyon fincsi lehetett :-)
VálaszTörlésMekkora tepsiben készült? Istenien néz ki!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! A piskótát 28×32 cm-es tepsiben sütöttem. Bár nem mostanában készült, de ilyen célra szinte mindig ezt a tepsit használom, így bízom benne, nem csaplak be. A 6 tojásból közepesen magas lesz a piskóta, éppen még kettévágható.
Törlés