Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 3 dl tej + víz
- 4 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 2 tojás
- 0,5 dl olívaolaj
- tetejére 3-4 evőkanál olívaolaj, mokkáskanálnyi só, morzsolt zöldfűszerek (kakukkfű, bazsalikom, oregánó, petrezselyem)
Így készült:
A lisztet, sót tálba tettem, elvegyítettem.
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A liszthez ütöttem a tojásokat, hozzáadtam az élesztős tejet és gyúrni kezdtem. Közben annyi langyos vizet adtam még hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjak. Végül beledolgoztam az olajat. Megdagasztottam.
Letakarva kelni hagytam.
Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítottam, 10 részre osztottam. Meghengergettem mindegyiket, hosszúkásra sodortam, tekertem rajtuk néhányat. Mikor fele kész lett, tepsibe pakoltam, lekentem az olaj, só, zöldfűszerek keverékével és a hideg sütőbe tettem. Beállítottam 180 fokra s hagytam szép pirosra sülni őket.
Közben a tészta másik felét is előkészítettem, s míg az első adag sült, volt ideje kelni. Majd ez is a sütőbe került.
Jaj de szépek lettek! Na ez az, ami nekem biztos nem sikerülne, mert a kenyérféket a gázsütőm nem szereti :-) Régebben sütöttem egy-kétszer, de már nem is próbálkozok vele, inkább gyönyörködöm a mások által sütött kenyérkékben :-)
VálaszTörlésKöszönöm! Nekem villanysütőm van, de azelőtt gázsütő volt. Cserepet tettünk az aljába, hogy szép egyenletesen süssön. Úgy működött! :-)
VálaszTörlés