Tojás festése hagymahéjjal

Annyi tervem volt húsvét előttre, hát fele sem fog megvalósulni. De ezt még mindenképp megírom, aztán jövő héten... majd kiderül, hogy lesz. Amit előre tudok, hogy lesz dolgom bőven!
Mivel mi négyen vagyunk lánytestvérek, kellett tojást festenünk bőven. Jöttek is a locsolkodók, de a mi időnkben szigorúan csak piros tojás volt a jutalmuk, no meg megkínáltuk őket sütivel. Nem szerettem a húsvétot, pont a locsolkodók miatt, de a tojásfestés mondhatni az ünnep fénypontja volt. A levélgyűjtés, harisnyába kötözés, s az izgalmas várakozás, hogy mi fő ki belőlük: ahogy halásztuk ki őket a főzési idő letelte után a hagymahéj közül, s kicsomagoltuk, kiderült, mennyire voltunk ügyesek. Mindig voltak sikeresebbek meg kevésbé szépek is -azokat mi ettük meg-, de azért a többségük szép volt.
Míg az én csemetéim kisebbek voltak, próbálgattunk ilyen-olyan festékeket, mártogattuk a tojásokat egyikbe, másikba, de soha nem lettek szép egyenletesen színesek. Így fokozatosan visszatértem a hagyományos technikához. Már karácsony után elkezdem gyűjteni a hagymahéjat, s nagyszombat délutánján jó kis családi program során végrehajtjuk a műveletet. Amit rögvest írok is, csak megmutatom, milyen lesz a végeredmény:


Hozzávalók:

  • tojás
  • jó sok hagymahéj
  • 1-2 evőkanál ecet
  • szalonnadarabka a fényesítéshez
  • levelek, harisnya
Így készül:
Kezdődik az egész a levélgyűjtéssel. Idén van már bőven levél (lóhere, cickafark, ribizli, eper ...) de volt olyan év, amikor nem igazán tudtunk odakinn levelet gyűjteni, annyira korán volt húsvét, akkor maradt a muskátlilevél. A leveleket megmostuk, hagytuk megszáradni.
Ezután kirámoltam a harisnyáimat, megnéztem, melyik feláldozható. Azt négyzetekre vágtam, akkorákra, hogy majd egy tojást bele tudjak kötözni.
A tojásokat -házit szoktam, azon nincs pecsét- enyhén mosószeres vízben megmossuk, puha kendővel törölgetjük-szárítjuk.
És most jön a legjobb rész: egy tetszetős levelet a tojásra helyezünk, rátesszük a harisnyadarabot, s az ellenkező felén jó szorosan összekötjük mind a négy csücskét. Szorosan, hogy a levél jól szoruljon rá a tojásra, így marad alatta színtelen. Egy részét hagymahéjba csomagoljuk, s úgy harisnyázzuk be, ezek márványos hatásúak lesznek. Néhányat meg hagyunk díszítésmentesen, ezek csak pirosak lesznek.
A hagymahéjat nagy fazékba halmozzuk, akkorába, amekkorába mind belefér a tojás, meg amit nem is annyira sajnálunk, mert utána kell ám sikálni. A tojásokat óvatosan a héj közé tesszük s felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. 1-2 evőkanál ecetet is teszek a vízhez.
Kis lángon főni teszem. Miután felfőtt, még 10 percig hagyom főni, meg még 1-2 perc ráadás, biztos ami biztos alapon.
Azonnal kiszedem a vízből őket egy kanállal, egy forgalomból kivont pólóra pakolgatom ki, rögtön levágom ollóval róla a harisnyát, letörölgetem a levelet, mert ha rászárad, nehéz leszedni. 
Még azon forrón egy darab szalonnával átkenegetem, ettől lesz szép fényes. Ez a művelet már rám szokott maradni, a gyerekek csak a végeredményt jönnek megcsodálni.

Ezek a tavalyi és tavalyelőtti tojások, ezek a fotók voltak most kéznél. Pedig minden évben megörökítem őket.
Hogy miért jó hagymahéjjal festeni? Mert szép lesz a színük -nekem tetszenek, kicsit téglavöröses-, és természetes. Persze nem mérgezőek a kereskedelemben kaphatóak sem, de...  
Hogy macerás? Egyszer egy évben rászánjuk az időt. Locsolók már elvétve jönnek (idén elvétve sem), s ma már nem piros tojással dívik megköszönni a kölnivel való öntözést, hanem csokinyúllal meg tojással, meg persze pénzzel. De azért nálunk minden locsoló kap piros tojást is, csak azért is! A többit meg megesszük sonkával. 

2021. április
Idei tojásaink is így készültek, ám ezúttal csak magunknak. Mindenki otthon húsvétolt...








 





6 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyesek vagytok, gyönyörűek lettek! És milyen sok!
    Mikor a lányom kicsi volt, akkor festettünk mi is tojásokat, de csak a bolti színes festékkel.
    Ez a hagymalében való festés nagyon jó, és természetes eljárás, már sokat hallottam róla.
    Az idei húsvétra is kívánok nektek nagyon kellemes készülődést, amiből szebbnél-szebb festett tojások fognak kikerülni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! :-) Sok? Többnyire 20-24-et festünk. Elajándékozzuk, megesszük.
      Lehet, én sem festek majd tojást, ha a gyerekek elkerülnek itthonról. Ezen ugyan még nem gondolkoztam, de értük csinál sok mindent az ember lánya.
      Köszönjük szépen! Kellemes ünnepvárást, készülődést kívánok Nektek is!

      Törlés
  2. Volt anyosom festi igy a tojasokat es valoban gyonyoruek lesznek igy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is tetszenek így -is. A hímes tojások az igazán szépek, de az már művészet! :-)

      Törlés
  3. Nagyon szépek, egyszer próbálkoztam vele mikor még a gyerekeink kisebbek voltak:)

    VálaszTörlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...