Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 dl tej (3 szükség szerint 0,5-1 dl)
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kg liszt
- 2 teáskanál só
- 12 dkg margarin
- 2 evőkanál zsír (púpozott evőkanállal)
- 2 egész tojás
A töltelékhez:
- 10 dkg tömlős sajt
- 12 dkg margarin
- 20 dkg reszelt sajt (trappista)
- csipet só
- 1 teáskanál darált paprikakrém
- 2 evőkanál tejföl
Így készült:
A tejet megmelegítettem, kellemes kézmelegre, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam fél csomag élesztőt. (Máskor egészet beletennék, most spórolok vele.)
A lisztet, sót elvegyítettem, elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a tojásokat, az időközben felfutott élesztős tejet, s összegyúrtam. Még kevés tejet, úgy fél dl-t öntöttem hozzá, hogy összeálljon a tészta. Kissé keményebbre gyúrtam, mint általában. Letakartam, pihenni hagytam.
Míg kelt a tészta, a töltelékhez összekevertem a hozzávalókat.
Egy órai kelesztés után két részre osztottam a tésztát. Egyiket vékonyra, hosszúkás téglalap alakúra nyújtottam. Rákentem fele tölteléket, felsodortam, jó ujjnyi vastag szeletekre vágtam, tepsibe pakoltam. A nagy tepsibe (gáztepsibe) bele is fért.
180 fokos sütőbe tettem, pirulásig sültek.
Míg sült, a másik adag tésztával ugyanúgy jártam el.
Hát nem voltak hosszú életűek, az utolsó darabokat kaptam lencsevégre, nehogy már ne legyen mit kitegyek a blogra! 😀
A tejet megmelegítettem, kellemes kézmelegre, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam fél csomag élesztőt. (Máskor egészet beletennék, most spórolok vele.)
A lisztet, sót elvegyítettem, elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a tojásokat, az időközben felfutott élesztős tejet, s összegyúrtam. Még kevés tejet, úgy fél dl-t öntöttem hozzá, hogy összeálljon a tészta. Kissé keményebbre gyúrtam, mint általában. Letakartam, pihenni hagytam.
Míg kelt a tészta, a töltelékhez összekevertem a hozzávalókat.
Egy órai kelesztés után két részre osztottam a tésztát. Egyiket vékonyra, hosszúkás téglalap alakúra nyújtottam. Rákentem fele tölteléket, felsodortam, jó ujjnyi vastag szeletekre vágtam, tepsibe pakoltam. A nagy tepsibe (gáztepsibe) bele is fért.
180 fokos sütőbe tettem, pirulásig sültek.
Míg sült, a másik adag tésztával ugyanúgy jártam el.
Hát nem voltak hosszú életűek, az utolsó darabokat kaptam lencsevégre, nehogy már ne legyen mit kitegyek a blogra! 😀
Nagyon guszták lettek! Akkor te sem unatkozol, hogy egész nap otthon kell lenned 😊
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
TörlésUnatkozni? Azt hogy is kell? :D Nem, nem unatkozom, sőt, a héten megint nem bírtam utolérni magam. S nem, nem a konyházás miatt...
Nagyon guszták! 1 kg lisztről nem semmi mire ezt feldolgozod, finom lehetett!
VálaszTörlésKöszönöm, Éva! Én többnyire 1 kg lisztből sütök, ha kelt tésztáról van szó. Két nagy tepsivel lett belőle. Igaz, kicsit közel pakoltam egymáshoz, hogy elférjenek, össze is nőttek sülés közben.
Törlés