Mángoldfőzelék

 Idén először vetettem mángoldot. Nem terveztem, csak megakadt rajta a szemem a boltban a magok között. Fiam egy hosszú sort bevetett vele- s vártuk, vártuk, hogy kikeljen, még jobban az esőt, ami több, mint egy hónapot váratott magára a tavaszon. Aztán beraktam paradicsompalántával a hosszú sort, s másik magot vetettem másik helyre. Végre eső is esett, az elsőként vetett is kibújt itt-ott a paradicsom között, az vörös erezetű- a második világoszöld, időközben szép nagyra nőtt. Azt olvastam róla, ugyanúgy használják, mint a spenótot. Azért kerestem hozzá recepteket- mifelénk nem annyira elterjedt, de a Balkánon elég sokat használnak belőle. Első kísérlet vele töltött mángold volt- megtöltöttem, mint a káposztát- ezt nem fotóztam le, pedig finom volt. Aztán kipróbáltam spenótként- ha nem tudom, nem mondom, hogy nem azt eszek. Évek óta nem főztem spenótot- a család nem a rajongója. Ebből is ketten ettünk Férjemmel. Pedig tükörtojással egész ehető!

Hozzávalók:

  • 1 nagy csokor mángold (vagy spenót)
  • víz
  • 1 evőkanál liszt
  • 4-5 evőkanál olaj
  • 1-2 dl tej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • tojás a tálaláshoz
Így készült:
A mángoldleveleket egyenként megmostam, szárát levágtam. Kisebb darabokra vágtam, majd annyi vízzel, ami majdnem ellepi, főni tettem. Sóztam.
Mikor megfőtt, összeturmixoltam.
Az olajból és lisztből rántást készítettem, besűrítettem vele a mángoldot. Belepréseltem a fokhagymát, majd tejjel szelídítettem. Ha szükséges, még sózzuk és készre főztem.
Tükörtojást sütöttem hozzá: serpenyőbe kevés olajat öntöttem, mikor meleg, beleütöttem a tojást, s megsütöttem. Só-bors-paprika keverékével szórtam. Én szeretem, ha a sárgája még folyós, Férjuram egész keményen szereti. 
Nekem ízlett, egyszer Férjem is evett belőle. Még kinéztem néhány mángoldos receptet, talán sorra is kerülnek. Ami még biztosan fog készülni belőle, az töltike. Jó paradicsomosan.
Miért érdemes mángoldot is enni? itt lehet olvasni róla. Recepteket is találni hozzá.

4 megjegyzés:

  1. Spenót-funkènt ez is bejönne nekem biztosan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha a spenótot szereted, ez is ízlene- tök olyan. Bár nálunk csak magam kedvéért főzök ilyesmit.

      Törlés
  2. Biztos finom volt! Én is főztem már belőle, úgy mint a spenótfőzeléket. Nekünk is ízlett 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk ez igen megosztó, azaz a spenót, ezáltal a mángoldfőzelék is. Egyedül vagyok, aki azt mondja rá, hogy igenis, finom. :-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...