2014. január 20., hétfő

Krumplis-sajtos sós süti

Kicsit soknak tűnt a krumplisalátához megfőzött krumpli, ezért néhány darabot meghagytam belőlük. Célom is volt velük, elég rég sütöttem sós sütit, s már hiányzott... Egyik összetevő adott volt hozzá, a többi csak úgy jött. Szép pirosra sütve finoman ropogósak lettek!

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1,5 teáskanál só
  • 30 dkg zsír
  • 30 dkg főtt, reszelt krumpli
  • 30 dkg reszelt trappista sajt
  • 2 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 tojásfehérje lekenni
  • magok beszórni (mák, szezám, lenmag, kömény)
Így készült:
Tálba tettem a lisztet, sót, zsírt, belereszeltem a hideg krumplit, sajtot -mindkettőt a reszelő kis lyukú oldalán-, s összemorzsoltam. Szinte már ekkor összeállt. Fél dl tejet öntöttem hozzá, belemorzsoltam az élesztőt, felfuttatás nélkül. Összegyúrtam. 
Letakarva egy órányit pihentettem.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtottam, lekentem egy tojásfehérjével, s felére köménymagot, másik felére lenmagot szórtam. 
Derelyemetszővel rombuszokat vágtam belőle, tepsibe rakosgattam, 180 fokon szép pirosra sütöttem.
Elég sok lett belőle, 3 tepsibe fértek el.
Persze másféle mag is kerülhet rá, ízlés szerint, vagy akár sajt is. Nekem a köményes különösen ízlett, számomra ezt már nem kell fokozni. De ízlések és pofonok...:-)

16 megjegyzés:

  1. Sós is, sajtos is, krumplis is. Szuper, jöhet egy nagy adag belőle :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka, köszönöm! Még van belőle, küldjem, vagy érte jössz?

      Törlés
  2. De jól felhasználtad a kelleténél több krumplit! Szépek lettek! :)

    VálaszTörlés
  3. De szépek!! Csak alig néhány napig nem jártam nálad, és alig győzök visszaolvasni! :) Szokás szerint nagyon guszta sütiket alkottál. Ez a "többi csak úgy jött", ettől kivagyok, :))) én képtelen vagyok recept nélkül bármit is sütni. :) Nagyon tetszik a kakastaréj, de még előtte annyi minden vár a sorára... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Csilla! Belelendültem:-) Nem tudom, meddig fog tartani a lendület...
      Én meg úgy szeretek recept nélkül sütni:-) Úgy izgalmasabb, kivárni, kóstolni, hogy mi sül ki belőle. A sorban állásról meg nekem nem kell beszélned, ha minden nap sütnék, akkor se érnék soha a végére:-)

      Törlés
  4. Szeretem a kreativitásodat, Gerdi! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó Gerdi! Finomságot kreáltál!

    VálaszTörlés
  6. Csatlakozom Csillához, le a kalappal a kreativitásod, ügyességed előtt! :) Legtöbbször én is pontos receptet használok, bár mostanság saját magamat is meglepem ezen a téren, és kombinálok, próbálgatok, kitalálok dolgokat! :) Nagyon finom lehet a sós nasid, főleg, hogy burgonyás! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, Köszönöm Neked is!
      Azért sok sütést-főzést követően ráérez az ember lánya, miből mennyit, mit mivel lehet helyettesíteni, s egyre bátrabb lesz, nem? Azért kudarcba is fullad néhány ilyen kísérlet, de hát saját kárán tanul az ember:-)

      Törlés