2012. február 5., vasárnap

Sütőben sült kürtős kalács

Már elég hosszú ideje gyűjtögetem a papírtörlős gurigákat. Ezek száma elég hamar gyarapszik, de jobban tetszenek a fóliás és alufóliás gurigák, mert ezek csinibbek. Persze ezekből kevesebb fogy, így kevesebb is van belőlük. De munkára fogtam végre őket, már régóta tervezgetem. Múlt héten a bukta állt útjukba, de a héten egyik nap hamarabb szabadultam, s nekiláttam a kürtősnek. Egész délutános munka volt, de megérte, mindenkinek ízlett.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 1 kiskanál só
  • 4 dkg élesztő
  • 4-5 evőkanál cukor
  • 12 dkg margarin
  • 4 tojássárga
  • 3 dl tej+szükség szerint
  • a forgatáshoz tojásfehérje, cukros dió, cukros fahéj
  • papírgurigák, alufólia, olaj
Így készült:
A 3 dl tejet megmelegítettem, elkevertem benne 1evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni. 
A liszteket, sót, többi cukrot tálba tettem. Hozzáadtam a megolvasztott, de nem forró margarint, a tojások sárgáját, elvegyítettem. Majd az élesztős tejet is beleborítottam, s dagasztani kezdtem. Közben még annyi langyos tejet adtam hozzá, hogy keményebb, de rugalmas tésztát kapjak.
Letakarva 1 órányit kelesztettem.
Közben a gurigákat bevontam alufóliával, vékonyan bekentem olajjal.
Ha a tészta megkelt, ketté osztottam. Felét lisztezett deszkán kinyújtottam, derelyemetszővel ujjnyinál kissé szélesebb csíkikra vágtam. A csíkokat rátekertem a hengerekre. Ha elfogyott a tésztacsík tekerés közben, hozzátoldtam a másikat. Arra figyeltem, hogy a guriga két végén 1-1 ujjnyi üresen maradjon.
A cukros diót és fahéjas cukrot tálcára tettem. A tésztát előbb vékonyan lekentem tojásfehérjével, majd megforgattam a cukros dióban. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam őket, nem teljesen egymás mellé. Előmelegített sütőbe toltam, pirosra sütöttem.
Míg az első tepsivel sült, (ezek mind diósak lettek), elkészítettem a tészta másik felét is, ezeket fahéjas cukorba hengergettem. De lehet csak cukorba forgatni, vagy kókuszba, kakaós cukorba. Mindenképpen finom.

Anyukám régen kukorica szárára tekerve sütötte, ezek apróbbak voltak, és szintén nagyon finomak. De az igazi parázs fölött sül, arra rákaramellizálódik a cukor egy vékony, ropogós kérget képezve a felületén, hát az páratlanul finom. 

42 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták! Az én gyerekeim is nagyon szeretik, ha valahol meglátják, mindig venni kell! Viszem a receptet, amint időm engedi, meglepem őket vele! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszönöm! Sok sikert hozzá!

      Törlés
  2. IMÁDJUK Esztimmel! Már van pár gurigám is! Nyárra elkészítem az biztos. Nagyon szépek lettek!!! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi, köszönöm!
      Azt nem is írtam, ennyi tésztából 12 darab lett, két nagy tepsibe fért bele.
      Jó gyűjtögetést, aztán jó sütögetést:-)

      Törlés
  3. Én is így készítem:) Jó ideig gyűjtögettem a gurigákat. Igaz a parázs fölött sültnek nincs párja, de azért ezt is imádják:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, én most először készítem így, eddig olajban sütöttem, ahhoz való formám van. De így talán finomabb, s egészségesebb.

      Törlés
  4. A sörösdobozokat is lehet papírguriga helyett használni, csak meg kell kérni az emberpajtást, hogy néhányat szabadítson meg a tartalmától.:)
    Egyébként szépek lettek a kürtősök :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eszter, köszönöm!
      Az én emberem télen nem sörözik, de nyáron pótolja, majd akkor feltöltöm a készletet:-) Köszönöm az újabb tippet!

      Törlés
  5. Jaj de finom! nagyon szeretem a kurtos kalacsot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Timea, köszönöm!
      Üdvözöllek olvasóim között:-)

      Törlés
  6. Istenien jól néznek ki a kürtőseid! Csak nyelek nagyokat! Muszáj lesz összegyűjtenem a gurigákat, már többször gondoltam rá, de valahogy mégsem tartottam meg! A fotóidat látván döntöttem: amint lesz elég guriga, megsütöm!:) Anyum és nagyim is sütötték a kukoricaszáras verziót, az is finom volt, főleg a nagyié, ami a kemencében sült! De abban egyetértek, hogy a parázsonsütöttnek nincs párja!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marika, köszönöm!
      Megéri gyűjtögetni, meglehetősen olcsó formákhoz jutunk. No meg egy fincsi sütihez:-)

      Törlés
  7. Nagyon szépek lettek! Pont tegnap jutott eszembe a kürtös kalács... Most itt sóhajtozok a gép előtt. :DDDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Petra, köszönöm! Gondolom már nem sóhajtozol, mert megsütötted:-)

      Törlés
  8. Nagyon szépek lettek, már kacérkodok én is a kürtőskalács sütés gondolatával, de eddig csak gáztűzhelyem volt, abban nem olyan könnyű a sütés, de majd most...:) Nagyon szeretjük mi is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, köszönöm! Akkor most már jöhet a kürtős Nálad is:-)

      Törlés
  9. Nagyon jó tipp, gyűjtögetem Én is a gurigákat most már. :)
    Igazán szépek lettek, ügyes vagy! Bár gondolom, kellett hozzá kis türelem... De megérte! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, köszönöm! Kissé babrás munka, de amint mondod, megéri. A gurigák meg hamar gyűlnek...

      Törlés
  10. Woohoo, ez aztán a csemege Gerdi!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anazar, ritka csemege, mert évente egyszer, ha nekilátok. Köszi:-)

      Törlés
  11. Nagyon guszták lettek és milyen nagyon finomak tudnak lenni! Már kipróbáltam én is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva! Finomak voltak... de akkor Te is tudod:-)

      Törlés
  12. Nagyon szépek lettek a kürtőseid! :)
    Én is már nagyon rég készülők megsütni, de idáig még soha nem sikerült. Feltétlenül ki kell próbáljam mert nagyon szeretjük...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Okki, köszönöm! Én úgy gondolom, nem lehet elrontani, úgy hogy hajrá!

      Törlés
  13. Nagyon-nagyon jo otlet, eszembe se jutott, hogy lerbe islehet sutni!!!! Imadjuk oket!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Réka, én már régóta tervezem így sütni, eddig csak olajban sült nálunk. De így finomabb.

      Törlés
  14. Ez nagyon jól hangzik, ötletes elkészítés:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, köszönöm! Parázs híján... de így is finom:-)

      Törlés
  15. Szépek lettek! Ugye, hogy megéri elkészíteni? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Csilla! Naná, hogy megéri!

      Törlés
  16. Ezt már én is régóta tervezgetem, már a gurigák is félre vannak téve, így ideje volna már nekiállni. Annyira guszták...! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szabina, akkor hamarosan Nálad is találkozunk a kürtőssel? :-) Köszönöm!

      Törlés
  17. Már én is kipróbáltam! csinosak lettek :)
    egyben megajándékoználak, kérlek látogass meg!
    http://martyhobby.blogspot.com/2012/02/multumesc-nely.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti, köszönöm szépen, az "ajándékot" is, már megnéztem!

      Törlés
  18. Hosszadalmas türelemjáték, de olyan finom és akkora öröm látni a boldog, elégedett arcokat az asztalnál ülőkön, nem? Hónapok óta készülök beblogolni, az az igazság, most eszembe juttattad. Előkeresem a fotóimat :) Ja és nagyon ügyes vagy ám!!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, hát nem a boldog és elégedett arcokért töltjük fél életünket a konyhában? Kis túlzással:-) Várom a Te változatodat! Ja, és nagyon köszönöm!

      Törlés
  19. Nagyon látványosak! Nem gondoltam volna, hogy sütőben is ilyen szuperül megsülnek!!! Guszta!

    VálaszTörlés
  20. Illéskrisz, köszönöm! Nem olyan, mint a parázson sült, de így is finom!

    VálaszTörlés
  21. Összegyűltek a gurigáim, és megsütöttem! Igaz csak 1 kg sima lisztből, de így is lett 16-17 db papírtörlő guriga méretű kürtősöm! Nagyon finomak lettek!! Köszi a receptet!
    Képzeld , a lányom azt mondta: "Anya, holnap is süssél ilyet!" :)))
    Valamikor kiteszem a blogba is. Mostmár késő van, és nem bírok tovább fennmaradni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marika, de örülök! Annak is, hogy megsütötted, annak meg különösen, hogy ízlett is! Persze, hogy meg lehetne sütni minden nap, nálunk is lenne keletje:-)

      Törlés
  22. Itt: http://cserepfazek.tumblr.com/ - nagyon klassz kerámia sütőformát lehet venni hozzá, pár hónapja vettem 4 db-ot és egészen tökéletes kalácsokat tudtam már első próbálkozásra sütni sima sütőben is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Merci, köszönöm szépen a tippet, utána fogok nézni!

      Törlés