2012. május 17., csütörtök

Gyümölcslepény habsipkával

Szabina játékáról majdnem megfeledkeztem! Pedig tettem egy kósza ígéretet, hogy részt veszek rajta. Még az utolsó előtti pillanatban vagyok, belehúzok:-)
Szóval zöldséges, gyümölcsös ételrecepteket vár tőlünk Szabina. Én sütivel rukkolok elő, mi mással?
Hamarosan érnek a tavasz első gyümölcsei, nekem meg még meglehetősen sok tavalyi vár felhasználásra a fagyasztóban. Ezekből pakoltam a sütibe:

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 17 dkg margarin
  • csipet só
  • 12 dkg cukor
  • 35 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • kevés reszelt citromhéj
  • 3 tojás
  • 1 dl tejföl
A töltelékhez:
  • kb. 1 kg vegyes bogyós gyümölcs (málna, ribizli, cseresznye volt ebben)
  • cukor ízlés szerint
  • 6 darab babapiskóta
Tetejére:
  • 5 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg mandulapehely
Így készült:
A mélyhűtőből kivett gyümölcsöket szűrőbe tettem, kevés cukorral -úgy 5 dkg-  megszórtam, így hagytam felengedni. 
A tésztához előbb elkevertem a margarint a cukorral, majd hozzáadtam a tojásokat, tejfölt, citromhéjat, a sütőporral , sóval elkevert lisztet. Alaposan összekevertem. A masszát kikent tepsibe simítottam, előmelegített sütőbe toltam. Úgy 10-15 percig elősütöttem, míg a teteje megszilárdult.
Közben a gyümölcsöket elkevertem az elmorzsolt babapiskótával. Több cukrot nem tettem hozzá, de ha túl savanyú a gyümölcs, még lehet keverni bele. Az elősütött lapra simítottam a gyümölcsöket, visszatettem a sütőbe.
A tojásfehérjéket a cukorral kemény, fényes habbá vertem. 
Mikor a süti megsült, rákentem a habot, megszórtam a mandulával, s kevés ideig visszatoltam a sütőbe, míg a mandula kicsit elszíneződött a tetején.

Tulajdonképpen a kedvenc zöldségünket, gyümölcsünket kellett volna felhasználni. Nekem a kedvenc gyümölcsöm határozottan az őszibarack, de szorosan követi őt a málna. És a többi. 
Most nekem volt maradék tojásfehérjém, de úgy is el tudom képzelni a sütit, hogy a tésztába 5 sárgáját tenni a 3 egész tojás helyett, s máris adott a tojásfehérje.
 A receptet egy régi Tina Konyhában találtam.


12 megjegyzés:

  1. Szemre, színre csodás süti! Olyan jó lenne beleharapni:)

    VálaszTörlés
  2. Pont erre gondoltam én is, mikor megláttam, ha most bele lehetne harapni... :)

    VálaszTörlés
  3. Hasonló receptem van, ribizlisre! Ez még szebb, a mandulás rétegtől :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta!:-)
    Ennek a tésztájával csinálom nagyobb adagban az almás pitét hab nélkül, mindig beválik.:-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom kis sütit hoztál össze...:) Imádnám...

    VálaszTörlés
  6. Hű de finom lehet! Imádom az ilyen gyümölcsös pitéket. Habbal megkoronázva meg... jaj de jóóó:))

    VálaszTörlés
  7. Azt hiszem, azt a négy darabot meg is bírnám enni a tányérkádról... Nagyon jól néz ki, egyébként is nagyon szeretem a gyümölcsös süteményeket!!! :P

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó kis recept, és jó sok gyümölcs van benne:)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta! Szívesen elfogadnék most egy szeletkét, finom lehet az a sok gyümölcs és hozzá a hab:)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon guszta kis süti, finom lehet a savanykás gyümölccsel és a habbal! Tetszik! :)

    VálaszTörlés
  11. Ez nagyon finom süti, és mutatós is! Imádom, már ettem hasonlót!! :)

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm szépen Nektek a kedves hozzászólásokat! Naná, hogy finom volt! Nem túl édes, nem száraz, pont ahogy szeretem:-)

    VálaszTörlés