Szóval zöldséges, gyümölcsös ételrecepteket vár tőlünk Szabina. Én sütivel rukkolok elő, mi mással?
Hamarosan érnek a tavasz első gyümölcsei, nekem meg még meglehetősen sok tavalyi vár felhasználásra a fagyasztóban. Ezekből pakoltam a sütibe:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 17 dkg margarin
- csipet só
- 12 dkg cukor
- 35 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- kevés reszelt citromhéj
- 3 tojás
- 1 dl tejföl
A töltelékhez:
- kb. 1 kg vegyes bogyós gyümölcs (málna, ribizli, cseresznye volt ebben)
- cukor ízlés szerint
- 6 darab babapiskóta
Tetejére:
- 5 tojásfehérje
- 15 dkg cukor
- 5 dkg mandulapehely
Így készült:
A mélyhűtőből kivett gyümölcsöket szűrőbe tettem, kevés cukorral -úgy 5 dkg- megszórtam, így hagytam felengedni.
A tésztához előbb elkevertem a margarint a cukorral, majd hozzáadtam a tojásokat, tejfölt, citromhéjat, a sütőporral , sóval elkevert lisztet. Alaposan összekevertem. A masszát kikent tepsibe simítottam, előmelegített sütőbe toltam. Úgy 10-15 percig elősütöttem, míg a teteje megszilárdult.
Közben a gyümölcsöket elkevertem az elmorzsolt babapiskótával. Több cukrot nem tettem hozzá, de ha túl savanyú a gyümölcs, még lehet keverni bele. Az elősütött lapra simítottam a gyümölcsöket, visszatettem a sütőbe.
A tojásfehérjéket a cukorral kemény, fényes habbá vertem.
Mikor a süti megsült, rákentem a habot, megszórtam a mandulával, s kevés ideig visszatoltam a sütőbe, míg a mandula kicsit elszíneződött a tetején.
Tulajdonképpen a kedvenc zöldségünket, gyümölcsünket kellett volna felhasználni. Nekem a kedvenc gyümölcsöm határozottan az őszibarack, de szorosan követi őt a málna. És a többi.
Most nekem volt maradék tojásfehérjém, de úgy is el tudom képzelni a sütit, hogy a tésztába 5 sárgáját tenni a 3 egész tojás helyett, s máris adott a tojásfehérje.
A receptet egy régi Tina Konyhában találtam.
Szemre, színre csodás süti! Olyan jó lenne beleharapni:)
VálaszTörlésPont erre gondoltam én is, mikor megláttam, ha most bele lehetne harapni... :)
VálaszTörlésHasonló receptem van, ribizlisre! Ez még szebb, a mandulás rétegtől :)
VálaszTörlésNagyon guszta!:-)
VálaszTörlésEnnek a tésztájával csinálom nagyobb adagban az almás pitét hab nélkül, mindig beválik.:-)
Nagyon finom kis sütit hoztál össze...:) Imádnám...
VálaszTörlésHű de finom lehet! Imádom az ilyen gyümölcsös pitéket. Habbal megkoronázva meg... jaj de jóóó:))
VálaszTörlésAzt hiszem, azt a négy darabot meg is bírnám enni a tányérkádról... Nagyon jól néz ki, egyébként is nagyon szeretem a gyümölcsös süteményeket!!! :P
VálaszTörlésNagyon jó kis recept, és jó sok gyümölcs van benne:)
VálaszTörlésNagyon guszta! Szívesen elfogadnék most egy szeletkét, finom lehet az a sok gyümölcs és hozzá a hab:)
VálaszTörlésNagyon guszta kis süti, finom lehet a savanykás gyümölccsel és a habbal! Tetszik! :)
VálaszTörlésEz nagyon finom süti, és mutatós is! Imádom, már ettem hasonlót!! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Nektek a kedves hozzászólásokat! Naná, hogy finom volt! Nem túl édes, nem száraz, pont ahogy szeretem:-)
VálaszTörlés