Pudingos almás pite

Elég sűrűn készül almás pite, de a kisördög arra sarkall, hogy nehogy kétszer egymás után ugyanúgy készítsem. Van is már néhány ilyen-olyan almás sütemény a blogon, meg várakozik is legalább kétféle lefotózva. Most egy megint másmilyen következik.
Ami szintén nagyon finom lett, de hogy ne legyen teljes az örömöm, vétettem egy kis bakit is: a magas falú nagy tepsim éppen foglalt volt, így gondoltam megteszi a másik is. Hát nem tette meg, meg sülés közben a töltelék kikíváncsiskodott a tepsi peremén, a sütő pedig jó égett almaszagot eregetett magából. Így sütőt is takaríthattam. Ha nincs dolgom, hát csinálok magamnak:-)
Szóval ajánlom elkészítésre, de legyen elég magas peremű a tepsi, és persze jó nagy is, hogy elférjen benne ez a finom sütemény:-)

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 25 dkg margarin
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 nagy tojás
  • kb. 1 dl házi tej
A töltelékhez:
  • 5 nagy alma (1,2 kg)
  • 25 dkg cukor
  • 9 dl víz
  • 3 csomag vaníliás puding
  • 1 mokkáskanál fahéj
Így készült:
A tésztához előbb a lisztet elmorzsoltam a margarinnal, majd a többi hozzávalóval összegyúrtam. Tejet annyit tettem, hogy összeálljon a tészta. Míg elkészült a töltelék, pihenni hagytam.
Az almákat megmostam, héjastul lereszeltem. Hozzáadtam a cukrot, fahéjat és 6 dl vizet, főni tettem.
A pudingporokat a maradék 3 dl vízben simára kevertem. Ha az alma felfőtt, hozzáadtam a pudingot és sűrűre főztem.
A tésztát két részre osztottam. Egyik felét kinyújtva tepsibe tettem, ráborítottam azon forrón a tölteléket, majd befedtem a másik kinyújtott lappal. 
180 fokra előmelegített sütőbe toltam s addig sütöttem, míg szépen megpirult a teteje.

Szeletelni csak kihűlés után lehet, akkorra szépen megdermedt a pudingos alma. Porcukorral is beszórható a teteje, de én ezt csak a fotózott példányokkal tettem meg, elég édesnek találtam anélkül is.
(Recept forrása: Csupa Recept, 2014/6.)

6 megjegyzés:

  1. Fincsi lehet :) A hozzávalóknál nem maradt ki véletlenül, hogy mennyi és milyen pudingra van szükség a recepthez? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De igen:-( Köszönöm, hogy ilyen figyelmes vagy! Vaníliás cukrot írtam puding helyett, pedig nem mindegy:-) Javítottam! Köszönöm !!!

      Törlés
  2. A hétvégén nálunk is almás pite készült, csak hogy ne legyen mindig ugyanolyan, a tetejére tojáshab került.;) A töltelékbe nálam is puding került, úgy hogy eltudom képzelni milyen finom volt a Te sütid is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Okki, kell a változatosság, nem? De tényleg:-) Persze jók a bevált receptek is, de annyi új van, s mind ki szeretném próbálni, csak úgy kíváncsiságból.
      A habos almás is csodás lehet, adtál is egy újabb ötletet:-)

      Törlés
  3. én meggyesen csináltam ugyanigy nagyon finom,ezt meg ma kiprobálom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok sikert hozzá! :-) Én meg meggyesen szeretném kipróbálni, jó ideje készülök rá, de valahogy mindig elmaradt. De ki nem hagynám, szeretjük a meggyes sütiket -is-! :-)

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...