Virslis virágok

Most, hogy végre ideértem, kívánok mindenkinek nagyon boldog új évet!

A virslis virágok szilveszterre készültek. Vicuska ajánlotta őket, én meg jó ajánlatnak gondoltam. Nem csak mert mutatós, azért is, mert bolti leveles tésztából készült, így időt is spórolok, meg ilyenkor -nálunk legalábbis- virsli senkinek sem kell, de ilyen formában még az is lecsúszik a mostanság amúgy is jól tartott népség torkán :-)
Olyan gyorsan azért nem lett kész, mert a formázás időigényesebb, de élveztem. Tényleg.
Eredeti recept Vicuskánál, én kicsit másképp készítettem. Annyiban, hogy egész virsliből formáztam, a tésztát pedig lekentem mustárral vagy ketchuppal, ez utóbbival Hédi kívánságára.
Termetesek lettek, nem egészen szilveszterhez illő falatnyi méretűek, ilyenek:
Hozzávalók:

  • 2 csomag leveles tészta (2×0,5 kg)
  • 24 darab virsli
  • mustár
  • ketchup
  • 1 tojás
  • szezámmag beszórni
Így készült:
A kiolvadt leveles tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam. Akkorára, hogy hosszúsága 3 virslinyi legyen, szélében pedig 4 részre tudjam vágni úgy, hogy beletekerhessem a virslit, sőt fedje is egymást a tészta két széle. Méricskéltem nyújtás közben.
Felvágtam a tésztát 3×4 darabra. Mindegyikre kentem egy kevés mustárt vagy ketchupot, rátettem a virslit. A tészta szélét lekentem tojásfehérjével, így tekertem le. A tekercset úgy tettem le, hogy az a rész, ahol a tészta egymáson van, alul legyen, s kb. centinként virslistül bevagdostam a tésztát, vigyázva, ne vágjam át teljesen. Tepsibe tettem, körré hajlítottam, a két találkozó tésztavéget összenyomtam, megigazgattam a szirmokat, hogy szabályosan álljanak.
Lekentem tojássárgával, szezámmaggal beszórtam, 180 okon kisütöttem őket.
A két csomag leveles tésztából így 24 darab lett. Ami aztán nem is bizonyult soknak:-)

9 megjegyzés:

  1. Jaj de nagyon szépek lettek! Elhiszem hogy gyorsan csúsztak lefelé :-) Sok mindent készítettél az ünnepekre, és minden nagyon finomnak néz, nézett ki. Nálunk a töredéke sem készült, igaz sokkal kevesebbek is vagyunk :-) és én nagyon keveset eszem, mostanában nem igen kívánok semmit, akkor meg minek süssek, főzzek annyit :-) :-) :-) Fogytam is, hála Istennek valami előnye is volt az egésznek.... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin!
      Így utólag úgy gondolom, túlzásba vittem a sütést-főzést. Annyit még sokan sem bírunk megenni. Ma már köménymaglevest főztem, elég volt a sok jóból:-)
      Azért sokat ne fogyjál, nem igazán volt rá szükséged... Egyél, amennyi jól esik, pihenj, s gyógyulj meg mihamarabb, teljesen!

      Törlés
    2. Köszi Gerdi! Biztos sok finomság volt az asztalotokon, aminek a gyerekek nagyon örülhettek. Bár nálatok mindig finomságok kerülnek terítékre :-) Így jó utána kicsit könnyedebb ételt enni :-)
      Én kb. 6-7 kg-ot fogytam, még a kórházban, amit szerencsére még nem sikerült visszaszednem, tartom az 58-59 kg-at :-) Évtizedek óta nem voltam ilyen karcsú, de sokkal jobb érzés! Érdekes, most értem el azt a súlyomat, amivel szülni mentem be 28 és fél éve. :-) De rég is volt...

      Törlés
    3. Katalin, azzal a 6-7 kg többlettel is csinos voltál! Persze ha így jobban érzed magad, akkor nyertél is valamit... De hát mi nők érzékenyek vagyunk a súlyunkra :-)

      Törlés
  2. Nagyon boldog új évet kívánok! Minden jót az új esztendőben! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Okki, köszönjük szépen, hasonló jókat Nektek is!!!

      Törlés
  3. De szép virágosrét!!! :) Azért jó mulatság a formázgatás, főleg, ha ilyen az eredmény, pont azért kedvelem ezt a készítési módot! A karácsonyi sütés-főzésben, pörgésben szeretem a hangulatát :) Katalin, Te nagyon csinos voltál a + 7-8 kilóval is! Vigyázz az egészségedre! Mindnyájunknak boldog 2015-ös évet!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Vicuska! Bizony jó mulatság, izgalmasabb a különleges formázás, mint a megszokott.
      Szerintem is csinos volt Katalin előtte is. de a lényeg, hogy Ő jól érezze magát.
      Így van, boldog legyen ez az év (is), mindenkinek!

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...