A juhtúró is mélyhűtőből van, tavaly hoztuk Zilahról. Idén nem megyünk, nem lesz igazi juhtúrónk...
Hozzávalók:
- 3 dl tej+szükség szerint
- 1 teáskanál cukor
- 4 dkg élesztő
- 1 kg liszt
- 2 teáskanál só
- 25 dkg margarin
- 1 evőkanál zsír
- 2 nagy tojás+1 lekenni
A töltelékhez:
- 30-35 dkg juhtúró
- 1 csokor kapor (fagyasztott is jó)
- só ízlés szerint
- + 1 tojás a lekenéshez
- szezámmag beszórni
Így készült:
A szokásos kelt tésztából, a szokásos módon: a meleg tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. A lisztet, sót elmorzsoltam a zsiradékkal. Hozzáadtam a tojást, élesztős tejet, meg még annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjak. Megdagasztottam.
Letakarva kelni hagytam a tésztát.
A töltelékhez a juhtúrót elkevertem a felaprított kaporral és kevés sóval.
A megkelt tésztát nagyobb gombócokra osztottam, (6 részre) mindegyiket kerek lappá nyújtottam, 8 részre vágtam őket.
Mindegyikre tettem a töltelékből, feltekertem, meghajlítottam, tepsibe pakoltam.
Felvert tojással lekentem, maggal szórtam, 180 fokon sütöttem.
A szokásos kelt tésztából, a szokásos módon: a meleg tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. A lisztet, sót elmorzsoltam a zsiradékkal. Hozzáadtam a tojást, élesztős tejet, meg még annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjak. Megdagasztottam.
Letakarva kelni hagytam a tésztát.
A töltelékhez a juhtúrót elkevertem a felaprított kaporral és kevés sóval.
A megkelt tésztát nagyobb gombócokra osztottam, (6 részre) mindegyiket kerek lappá nyújtottam, 8 részre vágtam őket.
Mindegyikre tettem a töltelékből, feltekertem, meghajlítottam, tepsibe pakoltam.
Felvert tojással lekentem, maggal szórtam, 180 fokon sütöttem.
Finom lehetett, nagyon guszták, kívül-belül egyaránt :-)
VálaszTörlésMi is Erdélyből szoktuk hozni a juhtúrót, olyan sokat, hogy szinte kitart egy évig :-) Igaz, én sokkal kisebb adagokat szoktam felhasználni egy alkalommal. És kaprot is szoktam lefagyasztani, bár azt elég ritkán használom :-)
Köszönöm szépen, Katalin!
TörlésAz igazi juhtúró, legalábbis ha megbízható helyről veszi az ember. Már vettem boltit is, mikor kifogytunk belőle, az is finom volt, de csak egy része volt juhtúró.