2017. október 15., vasárnap

Diós/mákos kalács

Idejét sem tudom, mikor sütöttem utoljára kalácsot, pedig régebb gyakran készült. Már legalább két hete készülök rá, de valamiért mindig tologattam. Most, hogy újra hazajött Gergő -holott két hete azt mondta, egy hónapig nem jön-, rávettem magam, s többedmagával megsütöttem. Hagyományosra vettem a formát, nem cifráztam -egy kicsit mégis, a máktöltelékbe került aszalt áfonya-, és láss csodát: így is finom lett! :-)

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 4 evőkanál cukor
  • 5-6 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 1 dl olaj
A töltelékhez:
  • 15 dkg darált dió, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom lereszelt héja
  • 20 dkg darált mák, 5 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg aszalt áfonya
  • + 1 tojás lekenni
Így készült:
3 dl tejet megmelegítettem, elkevertem benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet elvegyítettem a sóval, többi cukorral, beleütöttem a két tojást, hozzáadtam a közben felfutott élesztőt. Gyúrni kezdtem, s közben még annyi tejet tettem hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Végül három részletben beledolgoztam a kimért olajat.
A megdagasztott tésztát letakarva kelni hagytam.
Közben elkészítettem a töltelékeket is: megdaráltam a diót, mákot, majd összevegyítettem a hozzávalókat.
A megkelt tésztát 3 részre osztottam. Mindegyiket téglalap alakúra nyújtottam, egyikbe került a dió, a mákot elosztottam a másik kettőbe. Feltekertem, tepsibe raktam, hagytam kelni 10-15 percet.
Lekentem felvert tojással, s 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.






2 megjegyzés:

  1. Melyik volt kelendőbb? Én mindkettőből kérnék!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, mindkettőre vendégem vagy! :-) Nálunk a diós határozottabban kapósabb, de nekem a mákossal sincs semmi bajom.

      Törlés