Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 1 teáskanál só
- 4 evőkanál cukor
- 5-6 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 2 tojás
- 1 dl olaj
A töltelékhez:
- 15 dkg darált dió, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom lereszelt héja
- 20 dkg darált mák, 5 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg aszalt áfonya
- + 1 tojás lekenni
Így készült:
3 dl tejet megmelegítettem, elkevertem benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet elvegyítettem a sóval, többi cukorral, beleütöttem a két tojást, hozzáadtam a közben felfutott élesztőt. Gyúrni kezdtem, s közben még annyi tejet tettem hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Végül három részletben beledolgoztam a kimért olajat.
A megdagasztott tésztát letakarva kelni hagytam.
Közben elkészítettem a töltelékeket is: megdaráltam a diót, mákot, majd összevegyítettem a hozzávalókat.
A megkelt tésztát 3 részre osztottam. Mindegyiket téglalap alakúra nyújtottam, egyikbe került a dió, a mákot elosztottam a másik kettőbe. Feltekertem, tepsibe raktam, hagytam kelni 10-15 percet.
Lekentem felvert tojással, s 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.
Melyik volt kelendőbb? Én mindkettőből kérnék!
VálaszTörlésVicuska, mindkettőre vendégem vagy! :-) Nálunk a diós határozottabban kapósabb, de nekem a mákossal sincs semmi bajom.
Törlés