Rakott bolognai

A gyerekek egyik kedvence a bolognai. Gergő is sűrűn készíti a lányoknak, Ő főz rájuk. :-) Én viszont a saját kedvemért sosem készíteném. Általában minden tésztás ételt mellőznék, nem a szívem csücskei, de megeszem őket. Az viszont mellettük szól, hogy gyorsan elkészülnek, s kiadósak, s változatosan elkészíthetők, na meg a család minden tagja igencsak kedveli őket. Főleg a krumplis tésztát.
Férjem székelykáposztát kért hétvégére, de elmulasztottam beszerezni a hozzávalókat, így a kamrában és fagyasztóban fellelt alapanyagokból kellett valamit összedobnom. Darált hús volt otthon, az mindig van, s hogy ne a megszokott bolognai legyen, a kifőtt tésztát és darált húst rétegezve, sajttal megszórva bedugtam a sütőbe, a süti után.

Hozzávalók:
  • 50 dkg kifőtt tészta
  • 2 fej hagyma
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 60 dkg darált hús
  • bors, paprika
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • 2 dl (házi) ketchup
  • oregánó, bazsalikom
  • 25 dkg reszelt sajt
Így készült:
A hagymát megpucolva, apróra vágva, kevés sóval olajon megpároltam. Hozzáadtam a darált húst, házi ételízesítőt, morzsásra pároltam. Paprikával, borssal, morzsolt oregánóval, bazsalikommal fűszereztem, majd hozzáadtam a ketchupot és összefőztem.
A közben sós vízben kifőzött tésztát leszűrtem.
Felét kis tepsibe simítottam, erre került a darált hús fele, a reszelt sajt fele, majd megint tészta, hús, sajt.
Addig hagytam a 180 fokos sütőben, amíg a sajt szépen ráolvadt, s kissé pirulni is kezdett.
Tálaláskot még szórtunk rá sajtot, mert abból sosem elég! :-)


Frissen, melegen nem lehetett szépen kiszedni, de dermedés után már szeletelhető. S újra melegíthető, mikróban.
Nekem így jobban ízlett, mint a hagyományos változata a bolognainak, talán mert rásült a sajt. S nem volt annyira paradicsomos. Amúgy is hasonlóan készítem ezt az ételt, persze spagettivel, de ha épp nincs otthon, nem átallom másmilyen tésztával sem tálalni. Csak több paradicsom kerül rá, hogy szaftosabb legyen a ragu.




2 megjegyzés:

  1. Finom ebédetek volt! Én gyakran készítek rakott bolognait, gyorsan elkészül és szeretjük is. Én száraz orsó tésztából szoktam csinálni, a húsos ragut jó hígra, amibe tej is kerül, csak ráöntöm, tetejére sajt, és be a sütőbe. 30-40 perc alatt el is készült, és a tészta is szépen megpuhul azalatt :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Az ötletet is, így eggyel kevesebb a mosatlan! :-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...