2018. november 7., szerda

Joghurtos pogácsa

Újabb pogácsarecept. Mondtam, hogy gyakran sütök! 😃
Hol így, hol úgy, hol az éppen felhasználásra váró alapanyag adja az ihletet. Ezúttal a nagy pohár joghurt, ami vészesen sodródott a lejárat dátuma felé.

Hozzávalók:
  • 3 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kg liszt
  • 2 púpozott teáskanál só
  • 12,5 dkg vaj
  • 3 evőkanál zsír
  • 1 tojás
  • 4-5 evőkanál joghurt
A tetejére: 1 tojás, nagy csipet só, szezámmag

Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztet elvegyítettem a sóval, elmorzsoltam a vajjal és a púposan mért 3 kanál zsírral. Hozzáadtam a tojást és élesztős tejet. Kezdtem összegyúrni, közben a nagy pohár joghurtból annyit kanalaztam hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Megdagasztottam, majd letakarva kelni hagytam.
Mikor megkelt, deszkára borítottam, kinyújtottam, hajtogattam.
Pici liszttel szórva, letakarva pihenni hagytam 20-30 percet.
Újra kinyújtottam, jó ujjnyi vastagra.
Kis pogácsaszaggatóval kiszaggattam, tepsibe pakoltam. Csipet sóval felvert tojással lekentem, szezámmaggal szórtam.
180 fokon pirosra sütöttem őket.

A szaggatásnál lehullott darabokat természetesen újra összegyúrom, nyújtom, szaggatom. Azok már nem lesznek ilyen szép formásak, de attól mindig elfogynak! :-) 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép magasak és levelesek lettek, a tetejük szép fényes, úgyhogy nagyon csábítóak :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon kis guszták lettek! :)

    VálaszTörlés